BANJALUKA – Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je danas da je najvažnije djelovati jedinstveno u BiH na strateškim ciljevima izvoza, zbog čega je neophodno što skorije donošenje strategije izvoza BiH.

Gluhaković i pomoćnik ministra za trgovinu Dušanka Tegeltija razgovarili su u Banjaluci sa predstavnicima Evropske komisije, predvođenim Endrjuom Torbornom, o novom projektu izvoza “Ekspo dva”, kao i o strategiji izvoza BiH u čijoj izradi će, uz RS, učestvovati i Federacija BiH.

Ministar Gluhaković podsjetio je da je Ministarstvo uradilo Strategiju razvoja trgovine RS, kao i da predstoji donošenje strategije razvoja turizma.

Predstavnik delegacije Evropske komisije je rekao da je cilj posjete Banjaluci bila potreba da se razmijene mišljenja i sagledaju dosadašnja iskustva Vlade RS i Ministarstva trgovine i turizma RS na planu izvoza, saopšteno je iz Službe Ministarstva za odnose s javnošću.

Predsjednik Izvoznog vijeća BiH Dragiša Mekić prisutne na sastanku informisao je da ovo vijeće djeluje već dvije godine sa osnovnim ciljem da pomogne institucijama, agencijama i preduzećima koja se bave izvozom.

Izvor Agencije