SARAJEVO – Plate u javnom sektoru BiH porasle su za 130 posto u periodu od 2000. do 2009. godine, a posebno su povećane u posljednje četiri godine, što je imalo velikog uticaja na kreiranje radnih mjesta i konkurentnost BiH.

Navedeno je to u studiji koja je predstavljena na jučerašnjem seminaru "Tržište rada: srednjoročni izgledi i uloga ekonomske politike", kojeg su u Sarajevu organizovali Udruženje ekonomista RS – SWOT i Fondacija "Fridrih Ebert Štiftung".

Autor studije Ognjen Đukić iz Centra za istraživanje i studije GEA, kazao je da su plate u javnom sektoru rasle u posljednje četiri godine pod uticajem rasta prihoda od PDV-a i političkih ciklusa (izbori 2006. i 2008. godine).

"Plate u javnom sektoru postale su lider kreiranja plata u privatnom sektoru, što nije dobro za tržišnu ekonomiju i rezultate koje BiH ostvaruje. Na taj način BiH je pogoršala svoju konkurentnost u cjenovnom smislu, dok je na tržištu rada došlo do manjeg kreiranja radnih mjesta i do pada zaposlenosti", objasnio je Đukić.

Dodao je da su zbog povećanja plata u javnom sektoru, koji zapošljava trećinu od ukupno oko 700.000 radnika u BiH, privatni poslodavci bili prinuđeni da prate taj trend, iako za to nisu bili spremni.

"Više plate u javnom sektoru uzrok su situacije da većina radnika nastoji da se zaposli u javnim službama, dok o zapošljavanju kod privatnika niko i ne razmišlja", kaže Đukić.

Dodao je i da BiH vodi nekompatibilnu politiku, jer je s jedne strane tržišnim otvaranjem kroz regionalne integracije – CEFTA i Trgovinski sporazum sa EU – privatnom sektoru nametnula nepoštenu konkurentsku borbu, a sa druge strane poslodavce u tešku poziciju dovodi javni sektor koji diktira tempo plata. Kao rješenje za ove probleme, Đukić preporučuje vlastima da usklade nivoe plata u javnom sektoru s platama za uporediva radna mjesta u privatnom sektoru i da vezuju njihov dalji rast s rastom plata u privatnom sektoru.

U žučnoj diskusiji koja je je uslijedila nakon prezentacije studije, između ostalog, pomenuto je i da je upkos recesiji prošle godine uposleno 1.200 novih radnika u javnoj upravi, što BiH pretvara u "činovničku zemlju".

Govoreći o uticaju recesije na kretanja na tržištu rada Đukić je istakao da ekonomski indikatori kao što su pad BDP-a, kreditnih plasmana, uvoza i izvoza i negativna stopa inflacije ukazuju na smanjenje privrednih aktivnosti, što je imalo uticaja na pad zaposlenosti.

"Postoji vremenski razmak između ciklusa u ekonomskim aktivnostima i ciklusa na tržištu rada. S obzirom na tu činjenicu ono što se sada dešava u ekonomiji odraziće se na tržiše rada tek kroz pola godine ili godinu. Zbog toga možemo očekivati dodatne pritiske na tržište rada", kazao je Đukić.

Razlika u platama

BiH je neslavni rekorder po odnosu između prosječne plate u javnom sektoru i prosječne plate u privatnom sektoru. Prema pokazateljima iz juče predstavljene studije, taj raspon je 156,2 odsto po čemu smo iznad svih zemalja u regiji i nekih država centralne Evrope.

Izvor Nezavisne novine