PRIJEDOR – Fabrika konditorskih proizvoda “Mira” iz Prijedora zabilježila je u prva tri ovogodišnja mjeseca značajan pad prodaje, kako na domaćem, tako i na tržištima zemalja bivše Jugoslavije, što je uslovilo i smanjenje proizvodnje

Dok sabiraju minuse u BiH i regionu, u "Miri" ističu da njihovi proizvodi i dalje dobro prolaze na zapadnoevropskom i američkom tržištu.

"Najveći pad prodaje bilježimo na domaćem tržištu, iako je situacija teška i u zemljama regije. U prva tri mjeseca ove godine na tržište smo plasirali 35 tona manje keksa i vafla u odnosu na isti period prošle godine. Mada je u tom periodu smanjena proizvodnja, finansijski efekti od prodaje i nisu bili tako loši, iako su ispod prošlogodišnjih", kaže Miroslav Turnšek, direktor "Mire", navodeći da je najteža situacija bila u januaru, koji je tradicionalno loš mjesec za njihovo poslovanje.

Iako očekuju rast prodaje u nastupajućoj turističkoj sezoni, u "Miri" su uvjereni da je pred njima još jedna veoma teška poslovna godina.

"Nema sumnje da će ekonomska kriza uzimati danak i u ovoj godini i sve firme koje se ne ponašuju racionalno moraće da otpuštaju radnike, a u najcrnjem scenariju i da ugase proizvodnu djelatnost. Imajući u vidu uslove za poslovanje, krajnje racionalno smo kreirali ovogodišnje proizvodne i poslovne planove. Na taj način će udarci krize biti bezbolniji za naše poslovanje", kazao je Turnšek.

U paketu antikriznih mjera, koje je kreirao menadžment prijedorske fabrike, akcenat je stavljen na smanjenje troškova.

"Potpuno smo se prilagodili uslovima tržišta i veoma je značajno da ne pravimo zalihe proizvoda i da sve što proizvodimo plasiramo na tržište. Bez obzira na probleme, ‘Mira’ je likvidna firma i na vrijeme izmirujemo sve obaveze prema radnicima, dobavljačima i državi", naglasio je Turnšek.

"Mira" trenutno ima 430 radnika, a uskoro bi ih moglo biti i više nakon što bude završen novi pogon u prijedorskom naselju Svale u koji je planirano ulaganje 16 miliona evra.

"Svoju perspektivu usmjeravamo na otvaranju novog pogona čiju smo revitalizaciju već započeli. Gradnja tog pogona počela je još u predratnim godinama", istakao je Turnšek.

Većinski vlasnik "Mire", koja je prošlu godinu završila sa 2,2 miliona KM profita, je zagrebačka konditorska kompanija "Kraš". U menadžmentu ističu da će biti zadovoljni ukoliko i ove godine ponove taj rezultat.

Priznanje dodatna obaveza

"Mira" Prijedor je na nedavno održanoj manifestaciji Privredne komore RS izabrana za najuspješnije veliko preduzeće u RS u prošloj godini.

"To je dodatna obaveza za sve zaposlene u fabrici. Nastojaćemo da nam to priznanje bude moto da u ovoj teškoj godini obilježenoj ekonomskom krizom ostvarimo prošlogodišnje rezultate", kazao je prvi čovjek "Mire" Miroslav Turnšek.

Izvor Nezavisne novine