BANJALUKA – Zbog nepoštovanja odredbi sporazuma o reprogramu poreskih obaveza koje je Vlada RS odobrila preduzećima, Poreska uprava RS pokrenula je postupke raskidanja ovih sporazuma sa 171 preduzećem, čiji ukupan dug iznosi 125 miliona maraka.

Istakli su to u Poreskoj upravi RS i dodali da se nepoštivanje odredbi sporazuma odnosi na neblagovremeno izmirivanje postojećih anuiteta odgođenih i reprogramiranih obaveza, kao i neplaćanje tekućih obaveza, na koje su se poreski obveznici obavezali pri zaključivanju sporazuma.

– Takođe, u određenim slučajevima odgode postupaka prinudne naplate po zaključcima Vlade RS nisu poštovane obaveze plaćanja tekućih poreza i doprinosa – kažu u Poreskoj upravi.

Naglasili su da je u toku sprovođenje mjera naplate od strane prema dužnicima koji nisu ispoštovali odredbe sporazuma.

Najveći dužnici među preduzećima koja nisu ispunila svoje obaveze su "Novoteks" iz Trebinja, koji duguje više od 21 milion maraka, "Svislajn" iz Trebinja sa dugom većim od 13 miliona maraka, "Birač" Zvornik koji duguje 9,5 miliona maraka i "Fruktona" iz Banje Luke sa dugom od sedam miliona maraka.

– Tu su i Robna kuća "Boska" iz Banje Luke čiji dug iznosi 4,4 miliona maraka, Vazduhoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine sa dugom od 4,4 miliona maraka, "Medicinska elektronika" Banja Luka duguje 3,7 miliona maraka, Dom zdravlja Prnjavor sa dugom od tri miliona maraka, AD "Fot" Teslić duguje 2,1 miliona maraka, dok AD "Levita" Gradiška duguje 1,9 miliona maraka – navodi se u dopisu Poreske uprave.

V.d. direktora Poreske uprave RS Mile Banika ranije je rekao da je odgoda prinudne naplate poreskih obaveza odobrena za više od 60 preduzeća, dok je više od 300 preduzeća dobilo reprogram.

– Značajan broj njih nije ispunio svoje obaveze zbog čega sam prije deset dana dao pismeni nalog za blokiranje računa – kazao je Banika.

Izvor Agencije