SARAJEVO – Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ljubomir Klincov izjavio je danas da on i drugi potpredsjednik Komore Milan Lovrić nisu bili upoznati o objavljivanju javnog poziva za predlaganje delegata u Skupštinu STK BiH.

“U petak, 14. maja, imali smo sastanak menadžmenta STK, prvo sastanak na nivou predsjednika i potpredsjednika, a potom zajednički sastanak Savjeta uprave STK – predsjednik, potpredsjednici i sekretari na kome sam inicirao da bude donesen zaključak da u roku od maksimalno 10 dana bude održana sjednica UO Komore i da se provede potrebna procedura za održavanje Izborne skupštine”, izjavio je Klincov.

Prema njegovim riječima, zaključak su, osim Lovrića, podržali i predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović, te generalni sekretar Tarik Đođić koji su imali zadatak da iskoordiniraju zakazivanje sjednice Upravnog odbora.

Takođe, dogovoreno je da se, ukoliko se ne uspije zakazati sjednica UO, zakaže sastanak organa Komora – predsjednici i potpredsjednici Skupštine, Upravnog odbora i Komore te predsjednik Nadzornog odbora.

“Sastanak je završen u 15.00 časova, da bih nakon njega istog dana vidio da je u `Nezavisnim novinama` objavljen javni poziv za predlaganje delegata u Skupštinu STK BiH za mandatni period od 1. jula 2010. do 30. juna 2014. godine”, istakao je Klincov.

Podsjećajući da UO od ranije ne funkcioniše, Klincov je precizirao da je javni poziv u ime STK BiH objavila “Komisija za obavljanje pripremnih radnji i kandidovanje i sazivanje Skupštine Komore”.

“Organi Komore moraju da raspišu i obave izbore, a ne neka komisija za koju se ne zna ni ko ju je formirao, jer samo Skupština može da je formira”, istakao je Klincov.

On je ponovo upozorio na marginalizovan položaj Srba i Hrvata u STK BiH.

“Maksimalnom unitarizacijom u Komori došlo se do toga da njeni organi uopšte ne funkcionišu”, rekao je Klincov, dodajući da u posljednje dvije godine ne funckoniše nijedan organ STK predviđen zakonima i Statutom.

On je najavio da će narednih dana kontaktirati sa predsjednikom UO STK BiH Borkom Đurićem kako bi se odlučilo o daljim koracima u vezi sa objavljivanjem javnog poziva mimo predviđenih procedura.

Bez znanja organa STK, krajem prošle sedmice u više dnevnih novina u BiH objavljen je javni poziv za predlaganje delegata u Skupštinu STK BiH za mandatni period 1. juli 2010. do 30. juni 2014. godine.

Drugi potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić smatra da je nezakonito raspisivanje javnog poziva za predlaganje delegata u Skupštinu STK BiH kruna nezakonitosti u Komori.

“Raspisivanje javnog poziva samo je prelilo čašu svega onoga što se u Komori duže vremena radi nezakonito i nestatutarno”, rekao je Lovrić danas za Srnu.

On je podsjetio da su organi STK već izvjesno vrijeme blokirani jer nije obavljena rotacija na poziciji generalnog sekretara.

“Sve to vrijeme Komora je bez planskih dokumenata, izvještaja o radu, finansijskih planova, dok neki i dalje rade mimo zakonskog i statutarnog okvira, samovoljno i diskriminatorski prema drugima”, istakao je Lovrić.

On pretpostavlja da je neko iz kruga oko Tarika Đođića, za kojeg kaže da se i nakon isteka mandata predstavlja kao generalni sekretar, za šta nema saglasnosti, formirao komisiju koja je raspisala javni poziv za predlaganje delegata u Skupštinu STK.

“Ovo je vrhunac da neko preuzima ovlaštenje koje je isključivo u nadležnosti Skupštine STK i formira neku komisiju”, upozorio je Lovrić, koji poziva na transparentan rad u STK, dobru saradnju, komunikaciju i uvažavanje svih.

Prema njegovim riječima, predstavnici Kolegija organa komore – UO, skupštine i NO zainteresovali su se za ovaj slučaj i u narednih nekoliko dana pokušaće da se okupe kako bi nizom nizom aktivnosti i mjera zaustavili nezakonitost u STK.

“Na ovo se moralo intervenisati i prije, ali bolje ikad nego nikad”, zaključio je Lovrić.

Izvor Agencije