SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je večeras, nakon sastanka Fiskalnog savjeta BiH sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da će u narednih 15 dana biti razmotrena sva otvorena finansijska pitanja u zemlji.

“Ovo je bila prilika da se ocijeni napredak BiH u ispunjavanju uslova iz stendbaj-aranžmana. Na sastanku je zaključeno da se u narednih 15 dana pregledaju sva otvorena pitanja koja se odnose na budžet institucija BiH za 2011. godinu, zatim pozicija ratnih-vojnih invalida i njihovih prava u FBiH, kao i beneficiranih penzija u tom entitetu”, rekao je Špirić.

On je naglasio da će MMF u narednom periodu ponuditi tekst u kojem će navesti koja su to otvorena pitanja koja treba riješiti i podsjetio da su organi vlasti BiH naporno radili u posljednje dvije sedmice kako bi ovi uslovi bili ispunjeni.

Špirić je precizirao da je MMF danas izvršio drugi pregled koji se odnosi na ispunjavanje uslova iz stendbaj-aranžmana, gdje je zajednički ocijenjeno da postoji vidan napredak u BiH, ali da postoji još otvorenih pitanja koja se moraju definisati i riješiti.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da bi trebalo donijeti zakon o platama u FBiH i garancije da će biti primjenjivan na nivou kantona i opština.

On je naglasio da kantoni nisu ništa učinili u pogledu pravljenja ušteda, te da za kresanje plata u administraciji u FBiH nije bilo dovoljno političke volje.

Sastanku Fiskalnog savjeta i MMF-a prisustvovao je i federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić.

Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Kostas Hristou rekao je da je u Federaciji BiH sada ključno provođenje strukturnih reformi u oblastima plata i naknada, penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima, kao i cijelog penzionog sistema, a među tim reformskim zadacima je i revizija korisnika prava i u boračkom i u civilnom sektoru.

Hristou je na današnjoj sjednici federalne Vlade rekao da je MMF svjestan da su u pitanju krupne reforme u socijalno osjetljivim oblastima, ali da ukazuje i na njihovu neophodnost, kao i spremnost da u svakom trenutku pruži pomoć kako bi preostali ciljevi što prije i kvalitetnije bili urađeni, saopšteno je iz Vlade FBiH.

On je pohvalio što su javne finansije u Federaciji BiH stabilizovane nizom mjera u prošloj i ovoj godini i kreću se u pozitivnom smjeru, a dobri rezultati ostvaruju se i na fiskalnom planu, navodi se u saopštenju.

Iz federalne Vlade ističu da je Hristou pohvalio i što je, uprkos svim teškoćama, održana makroekonomska stabilnost i izrazio zadovoljstvo što je Vlada FBiH obezbijedila donošenje velikog broja zakona koji su osnova reformi.

To se, uz ostalo, odnosi na Zakon o prestanku važenja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.

MMF posebno ukazuje na pozitivne efekte koje je donio Zakon o ostvarivanju ušteda iz jula 2009. godine, te na uzdržanost vlasti u FBiH u javnoj potrošnji, dodaje se u saopštenju.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović i federalni ministri su delegaciju MMF-a upoznali s činjenicom da je formirano 16 timova za provođenje reformi u oblasti boračke i socijalne zaštite, kao i jedan koordinacioni tim, kako bi se definitivno utvrdili spiskovi korisnika koji zaista mogu ostvarivati pravo na ovakav oblik prinadležnosti.

Nakon današnje rasprave zaključeno je da će Vlada FBiH nastaviti intenzivan rad na Zakonu o platama i naknadama u organima i tijelima FBiH, ali definitivan rok za okončanje ovog posla nije utvrđen.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da je potrebno utvrditi visinu dugovanja prema svim korisnicima prava Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja, među kojima su i dugovanja koje kantonalne službe za zapošljavanje imaju prema nezaposlenim demobilisanim borcima i napraviti realan plan njihove isplate.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić izjavio je večeras u Sarajevu da je RS ispunila sve uslove iz pisma namjere za dobijanje stendbaj-aranžamana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Džombić je istakao da na sastanku Fiskalnog savjeta sa predstavnicima MMF-a nisu usaglašeni dijelovi pisma koji se odnose na kvantifikaciju ušteda boračke populacije u Federaciji BiH.

On je u pauzi sastanka rekao novinarima da se sa predstavnicima MMF-a razgovara i o pismu namjera za 2011. godinu.

Prema njegovim riječima, postoji problem i kod zahtjeva ministra finansija BiH Dragana Vrankića da budžet institucija BiH za naredbnu godinu ostane na ovogodišnjem niivou.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da bi trebalo donijeti zakon o platama u FBiH i garancije da će biti primjenjivan na nivou kantona i opština.

On je naglasio da kantoni nisu ništa učinili u pogledu pravljenja ušteda, te da za kresanje plata u administraciji u FBiH nije bilo dovoljno političke volje.

Sastanku Fiskalnog savjeta i MMF-a večeras se pridružio i federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić zakazao je za danas sjednicu Fiskalnog savjeta BiH, a u dijelu sjednice posvećenom izvršavanju obaveza iz standbaj-aranžmana, učestvuju i predstavnici Misije MMF-a.

Izvor Agencije