UGLJEVIK – Remont postrojenja u Termoelektrani “Ugljevik” trebalo bi da počne 1. jula, a ova investicija vrijedna 52 miliona maraka obezbijediće pouzdan višedecenijski rad ovog elektroenergetskog giganta.

U TE “Ugljevik” kažu da će ovo biti najveće ulaganje u preduzeće poslije 25 godina.

Veći dio remonta, kažu u TE, biće finansiran vlastitim sredstvima, dok će ostatak novca obezbijediti kredit Svjetske banke po programu “Pauer 4″.

Direktor Rudnika i termoelektrane “Ugljevik” Anto Gajić kaže da se pripreme odvijaju po planu te da će radovi početi na vrijeme, 1. jula, i trajaće 100 kalendarskih dana.

– Planirana je rekonstrukcija kotla, kompletna zamjena unutrašnjosti rashladnog tornja, te kapitalni remont turbine i generatora. Remontom je predviđena i rekonstrukcija 6-kilovoltnog i 0,4 kilovoltnog postrojenja – rekao je Gajić.

Dodao je da će po završetku ovih radova biti smanjeni zastoji na godišnjem nivou, a povećaće se i proizvodnja struje.

– Poznato je da kupci naše električne energije traže da se garantuje cijena u određenom periodu, što do sada nije bilo moguće sa zastarjelim i nepouzdanim sistemom – naglasio je Gajić.

Većina dijelova i opreme za rekonstrukciju i remont već je počela da stiže, ističe Gajić i dodaje da će, pored radnika Termoelektrane i domaćih firmi, na poslovima remonta biti angažovani i radnici iz zemalja okruženja.

– Biće to prilika da se privremeno zaposli veliki broj ljudi sa ovog područja, jer renomirane firme najčešće dovode svoje stručnjake koji vode i nadgledaju posao i angažuju domaću radnu snagu – kaže Gajić.

Zastoji

Planirani obimni remont i rekonstrukcija dovešće, kažu u TE “Ugljevik”, do zaustavljanja proizvodnje na 100 dana. Zbog toga su umanjeni i planovi za proizvodnju.

–          U godini je planirano da bude proizvedeno 1.263 gigavat-časa struje, što je skoro 300 gigavata manje u odnosu na ostvarenu prošlogodišnju proizvodnju – kažu u TE “Ugljevik” i dodaju da će manju proizvodnju struje pratiti i smanjena proizvodnja uglja, pa bi u ovoj godini na Površinskom kopu “Bogutovo selo” trebalo da budu proizvedene 1.479.223 tone uglja ili skoro pola miliona tona manje u odnosu na prošlu godinu.

Izvor Agencije