BANJALUKA – Novi Zakon o poštanskim uslugama RS u primeni je tek nešto više od mesec dana, a bura negodovanja komunalnih preduzeća i sindikalaca ne jenjava.

Novim zakonom propisano je da račune za usluge komunalna preduzeća više ne mogu da šalju posredstvom vlastitih dostavljača ili inkasanata nego isključivo koristeći usluge „Pošta Srpske“. I dok u „Poštama“ i Vladi RS tvrde da zakon nije monopolski, komunalna preduzeća računaju buduće gubitke, a za oko 500 inkasanata u RS već se pripremaju otkazi.

U „Poštama“ tvrde da ih Zakon nije učinio monopolistima

Usluge „Pošta“ komunalnim preduzećima platiće građani RS, jer već sada neki od njih najavljuju poskupljenja. Rukave su zasukali i inspektori, koji uveliko izdaju opomene, a uskoro će, kako najavljuju, uslediti i kazne.

U „Poštama Srpske“ napominju kako je procedura usvajanja zakona protekla „normalno bez ikakvih primedbi sindikata i komunalnih preduzeća“. Do sada, tvrde, nisu izračunali koliko će „Pošte“ zaraditi, ali će veći obima posla dovesti do povećanja broja dostavljača pošiljaka.

Zbog zakasnele reakcije sindikata i komunalaca malo se toga može uraditi. Direktori preduzeća, ipak, tvrde da neće odustati i da će tražiti hitne izmene zakona, a spremni su i na apelaciju Ustavnom sudu RS. Direktor banjalučkog „Vodovoda“ Milan Mazalica kaže da inspektori već idu u kontrole zakona, koji je prema njegovom mišljenju – neprimenjiv.

„Ovo znači našu ekonomsku propast! Naše preduzeće će to koštati 250.000 do 300.000 KM godišnje, a imamo i četiri radnika viška. Ako ‘Vodovod’ u Banjaluci ne može da iznese taj teret, šta će tek biti sa onim vodovodima, koji su u dugovanjima“, navodi Mazalica. Po njegovim rečima, novi zakon je samo dodatni argument za traženje većih cena vode. Kaže da ih niko nije obavestio o novom zakonu i sumnja „da se išlo vezama koje su iznele taj zakon“.

Direktor banjalučke „Čistoće“ Mirko Stojčić tvrdi kako će biti prinuđen da otpusti sedam inkasanata, a usluga odvoza kućnog otpada se poskupljuje za 16 odsto. Ko će to da plati – „tek će da vide“. „Ako uz redovne troškove dodamo i ove nove, godinu ćemo završiti u minusu. S obzirom na to da se menja instrument naplate očekujemo da nam se i obim naplate smanji za 30 odsto“, smatra Stojčić. U „Toplani“ Banjaluka kažu da trenutno sa „Poštama“ pregovaraju oko slanja računa građanima jer smatraju da će im se smanjiti stepen naplate.

Radnici su, kaže predsednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti RS Mile Ribić, u strahu, jer očekuju otkaze. Sindikalci nisu očekivali ovakve posledice novog zakona, a očekivali su da će reagovati udruženja poslodavaca.

Zahtev Vladi za odgodu Zakona

Predstavnici komunalnih preduzeća su na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori RS odlučili da Vladi upute zahteva odlaganje primena Zakona o poštanskim uslugama do iduće godine. Predsednik Udruženja uslužnih i komunalnih delatnosti RS Dujo Milanko upozorio je da će u suprotnom doći do opšte nelikvidnosti ovih preduzeća. Podizanje cena usluga kaže je negativan efekat koji nikome ne ide u prilog jer će pasti i stepen naplate.

Izvor Fokus