TREBINJE – Radnice tekstilne industrije “Novoteks” iz Trebinja, koje već dva mjeseca ne rade, juče su upale u upravnu zgradu preduzeća i istjerale rukovdostvo iz kancelarija.

Prije toga, radnice su se okupile u krugu preduzeća, tražeći od menadžmenta rješavanje statusa zaposlenih i obećavanu obnovu proizvodnje. Na sastanku s predstavnicima Sindikalne organizacije ovog kolektiva, menadžment je pozvao radnice na strpljenje, jer još traju pregovori s potencijalnim kupcima, ali radničko strpljenje je, kako kaže predsjednica Sindikalne organizacije, Bosa Uljarević, pri kraju.

– Mi smo gladne i niko se ne pita kako živi preko 800 radnica koje hrane svoje porodice, školuju djecu, a mnoge su i nosioci domaćinstva, pripadaju kategorijama samohranih majki ili im muževi ne rade – kaže Uljarevićeva.

Radnice traže smjenu rukovodstva i otvaranje stečajnog postupka.

– Oduzeto nam je pravo na rad, a kupca nismo otjerale mi, već rukovodstvo. Žene su bile spremne da rade uprkos poniženjima i maltretiranjima – tvrdi Veselinka Mrkaić koja 25 godina radi u "Novoteksu". Direktorka tog preduzeća, Ljiljana Mastilović, kaže da, nakon odlaska dugogodišnjih inostranih partnera, "Novoteksu" predstoji ponovno dokazivanje na tržištu.

Ona objašnjava da je njemački partner "Toni Dres" za sada naručio izradu pet hiljada pantalona, te da se još pregovara s Italijanima, Francuzima i firmom "Amadeus" iz Zagreba, od kojih, kako kaže, mogu očekivati nove porudžbe samo ako ispoštuju rokove i odrade posao kvalitetno. Rješenje problema se ne nazire, jer su sve te narudžbe male da bi radnice zaradile i najskromniju platu, pa je njihovo nezadovoljstvo na jučeranjem okupljanju u krugu fabrike usijalo atmosferu do incidenta.

Izvor Agencije