Upravni odbor Agencije za bankarstvo Republike Srpske donio je Odluku o bližim uslovima i načinu postupanja banke po prigovoru klijenta i Odluku o bližim uslovima i načinu postupanja mikrokreditne organizacije po prigovoru klijenta, kazala je direktor Agencije Slavica Injac.

– Odluke su donesene u smislu EU Direktive za zaštitu potrošača, a izvještaji koje će mikrokreditne organizacije (MKO) i banke redovno podnositi Agenciji, o broju prigovora, vrsti i osnovu prigovora, načinu rješavanja i ishodu prigovora, omogućiće Agenciji za bankarstvo RS da poslije njihove analize procijeni eventualne sistemske rizike u bankarskom sektoru i u sektoru mikrokreditiranja – kazala je Injac.

Kako ocjenjujete rad Agencije za bankarstvo Republike Srpske u proteklom periodu?

INjAC: Agencija za bankarstvo RS je samostalna neprofitna institucija Republike Srpske koja je osnovana još 1998. godine radi održavanja zdravog i stabilnog bankarskog sistema RS. U više od jedne decenije rada Agencija za bankarstvo RS je, zajedno sa bankama, uspjela da uredi i očuva bankarski sektor u Srpskoj, koji je prema svim dosadašnjim ispitivanjima od strane relevantnih međunarodnih institucija ocijenjen kao daleko najbolje uređen i regulisan sektor u Srpskoj i BiH. Agencija za bankarstvo u svom radu konstantno je usklađivala zakonski okvir i procedure za superviziju banaka sa međunarodnim standardima i Bazelskim principima za bankarsku superviziju koji se primjenjuju u zemljama EU. U više navrata, od strane međunarodnih finansijskih eksperata, Svjetske banke i MMF-a, vršena je procjena usklađenosti regulative i supervizorskih procedura i praksa za poslovanje banaka, kojom je ocijenjeno da je bankarska supervizija u velikoj mjeri usklađena sa najvećim dijelom od 25 Bazelskih principa za bankarsku superviziju.

Agencija je donijela i neke nove odluke. Šta one predviđaju?

INjAC: Upravni odbor Agencije za bankarstvo RS je na sjednici u maju donio Odluku o bližim uslovima i načinu postupanja banke po prigovoru klijenta i Odluku o bližim uslovima i načinu postupanja mikrokreditne organizacije po prigovoru klijenta. Odluke su donesene u smislu EU Direktive za zaštitu potrošača (korisnika finansijskih usluga), a izvještaji koje će mikrokreditne organizacije i banke redovno podnositi Agenciji za bankarstvo RS, o broju prigovora, vrsti i osnovu prigovora, načinu rješavanja i ishodu prigovora, omogućiće Agenciji da poslije njihove analize procijeni eventualne sistemske rizike u bankarskom sektoru i u sektoru mikrokreditiranja.

Koliko žiranata plaća kredite umjesto glavnih dužnika?

INjAC: Prema izvještajima MKO u 2009. godini 2.018 sudužnika/jemaca je ukupno otplatilo 1,6 miliona maraka umjesto glavnih dužnika. Do 31. marta 2010. godine 1.402 sudužnika/jemca su otplatila 813 hiljada maraka za 1.288 korisnika kredita. Prema izvještajima banaka u 2009. godini u bankarskom sektoru RS 1.291 jemac/sudužnik je ukupno otplatio 1,7 miliona, a do 31. marta 2010. godine 906 jemaca/sudužnika je otplatilo 655 hiljada maraka umjesto glavnih dužnika.

Očekujete li ukidanje instituta žiranata, što se sve češće traži u javnosti?

INjAC: Činjenica je da će institut jemaca biti sve manje zastupljen kao obezbjeđenje kreditnih potraživanja, kako globalna finansijska i ekonomska kriza bude duže trajala. Agencija za bankarstvo RS je u proteklom periodu ove godine dobila svega nekoliko pritužbi jemaca/sudužnika i to tri na postupanje mikrokreditnih i deset na postupanje banaka, a još nijedna konkretna pismena pritužba sa relevantnim podacima i činjenicama na postupanje banaka ili mikrokreditnih organizacija u vezi sa jemcima nije dostavljena Agenciji za bankarstvo od strane Udruženja žiranata. Agencija je sa dužnom pažnjom i oprezom pristupila problemu jemaca/sudužnika, kao potencijalom sistemskom riziku za cijeli finansijski sistem, ali bi zaštita korisnika finansijskih usluga koja bi bila isključivo u nadležnosti Agencije mogla da predstavlja "sukob interesa" u smislu osnovnog zadatka Agencije za bankarstvo RS, a to je da brine o stabilnosti bankarskog sistema.

Agencija je bankama obezbijedila elektronski pristup dijelu svoje baze podataka?

INjAC: Radi se o elektronskom pristupu dijelu baze podataka o nesolidnim komitentima sa ciljem obezbjeđivanja dodatnih informacija bankama pri procesu procjene boniteta potencijalnih klijenata. Agencija za bankarstvo Republike Srpske je, takođe, bankama i mikrokreditnim organizacijama obezbijedila elektronski pristup podacima o otplatama kredita na teret jemaca/sudužnika, sa istim ciljem.

Izvor Glas Srpske