BANJALUKA – Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS isplatilo je preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće 330.600 maraka subvencija za mart.

U Ministarstvu ističu da je u prva tri mjeseca ove godine uplaćeno ukupno 974.700 maraka po osnovu ovih subvencija.

– Za januar je isplaćeno 328.800 maraka, za februar 315.300 i za mart 330.600 maraka – kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da je u ovom periodu subvencije Ministarstva koristilo 75 privrednih subjekata koji su u prosjeku zapošljavali 6.498 radnika, što je 68 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće.

– U poređenju sa istim periodom 2009. godine, broj preduzeća obuhvaćenih subvencijom veći je za 10,3 odsto, jer su Javnim pozivom za dodjelu subvencija u ovoj godini, pored proizvodnih preduzeća obuhvaćene i samostalne radnje – navode u Ministarstvu.

Dodali su da je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, broj radnika obuhvaćenih subvencijom manji za 12,5 odsto, iako nije bilo otpuštanja radnika kod korisnika subvencija.

– Razlog za to je je činjenica da dva velika privredna subjekta nisu bila u mogućnosti da izmiruju svoje poreske obaveze, te nisu ni mogli da koriste ovaj vid pomoći. Razlozi lošeg poslovanja ovih preduzeća su, prije svega, negativan uticaj svjetske ekonomske krize, pad proizvodnje, te otkazani ugovori i narudžbe sa ino-partnerima – kazali su u Ministarstvu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za prvi kvartal 2010. godine, ova oblast industrije je ostvarila izvoz veći od 72 miliona maraka, što je za 3,4 odsto više u odnosu na isti period lani.

Uvoz ovih preduzeća u 2010. iznosio je 66 miliona maraka i za 8,1 odsto je manji u odnosu na isti period 2009. godine.

U Ministarstvu ističu da se na osnovu ovih podataka može zaključiti da je po prvi put u industriji tekstila, kože i obuće ostvaren suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom od 9,6 odsto.

– Subvencije su uticale na poboljšanje finansijske discipline privrednih subjekata korisnika subvencija, odnosno na redovno izmirivanje tekućih poreskih obaveza i plata – naglasili su u Ministarstvu.

Najveći korisnici

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS istakli su da su najveći korisnici subvencija bili preduzeće "Sportek" iz Kotor Varoša sa 133.200 maraka, "Bema" iz Banjaluke sa 100.850 maraka i "Sanino" iz Dervente sa 80.350 maraka isplaćenih subvencija.

Izvor Agencije