BANJALUKA – Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, koji je usvojen na zadnjoj sjednici Vlade RS proširene su regulatorne i nadzorne funkcije Agencije za osiguranje RS, a u skladu sa Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, usvojenim u januaru 2009. godine.

Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima uloga kontrole nad dobrovoljnim penzijskim fondovima povjerena je Agenciji, imajući u vidu da je nadležna za kontrolu nad poslovanjem osiguravajućih društava, čije su usluge životnog osiguranja kompatibilne uslugama koje nude dobrovoljni penzijski fondovi.

Ovakvim rješenjem cjelokupan posao kontrole društava za osiguranje i dobrovoljnih penzijskih fondova odvijao bi se na jasan, organizovan i sistemski uređen način, posebno imajući u vidu i osnivanje komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS, čime je međusobna saradnja svih supervizora znatno unaprijeđena i u funkciji očuvanja stabilnog finansijskog sektora, navode u Ministarstvu finansija RS.

Sa ciljem afirmisanja aktuarske struke, Prijedlogom zakona definisan je pojam aktuara i utvrđena obaveza društvima za osiguranje da zaposle aktuara, kao stručno lice za obavljanje aktuarskih poslova u društvu za osiguranje. Upravljanje rizicima u osiguranju, kao proces aktivnosti usmjeren na očuvanje imovine i sprečavanje rizika gubitka, predstavlja važno pitanje, kako za društva za osiguranje, tako i za osiguranike, te su Prijedlogom zakona detaljnije opisana pravila upravljanja rizicima, kao i način obračunavanja margine solventnosti, garantnog fonda i kapitala društva za osiguranje.

Imajući u vidu da postojećim zakonom nije detaljno propisan postupak kontrole nad društvima za osiguranje, niti je izvršeno stepenovanje mjera koje Agencija RS može izricati u postupku kontrole, ovim zakonom predlaže se detaljnije uređenje ovih pitanja.

Predviđeno je uvođenje interne revizije kao nezavisne aktivnosti sistematskog i uređenog pristupa procjene i unapređenja efektivnosti upravljanja rizicima, kontrole i upravljanja društvom za osiguranje, kažu u Ministarstvu finansija RS.

Prijedlogom zakona uvodi se institut vanredne uprave kao jedne od mjera nadzora Agencije RS. Ovaj institut ugrađen je u propise kojima se uređuje oblast bankarstva u RS i u prethodnom periodu korišćen je u praksi.

Izvor Agencije