BANJALUKA – Isplata sredstava po osnovu vraćanja poreza na dohodak počeće krajem ovog mjeseca, potvrđeno je u Ministarstvu finansija RS.

U Poreskoj upravi RS kažu da je zahtjev za povrat poreza na dohodak za prošlu godinu do 20. juna podnijelo 51.776 poreskih obveznika. Takođe, navode da je izvršena kontrola 16.105 prijava na kojima je iskazan više plaćeni porez.

– Poreska uprava RS zahtjeve za povrat rješava u složenijem zakonskom ambijentu nego prethodne godine, jer je usložnjen postupak kontrole prijava, s obzirom na to da se od 2009. godine primjenjuju izmjene Zakona o porezu na dohodak građana, a koje su se odnosile na prelazak s neto principa na bruto princip obračuna prihoda, te izmjenu poreske stope, odnosno uvođenje jedinstvene poreske stope od osam odsto. Takođe, u sistemu povrata za 2009. godinu uvedena je mogućnost za poreske obveznike da podnošenjem zahtjeva za izdavanje poreske kartice i davanje iste na uvid poslodavcu ostvare umanjenje poreske osnovice u toku tekuće godine kod samog poslodavca – kažu u Poreskoj upravi RS.

Podsjećaju da je rok za podnošenje zahtjeva za vraćanje poreza istekao 31. marta. Zaposleni za koje poslodavac plaća porez po odbitku nije dužan da podnosi godišnju poresku prijavu ukoliko ne ostvaruje dohodak po drugom osnovu. Poreska osnovica umanjuje se za godišnji lični odbitak poreskog obveznika u iznosu 3.600 KM, minus 30 odsto ličnog odbitka po svakom izdržavanom članu uže porodice, iznos kamate plaćene na stambene kredite i iznos uplaćenog penzijskog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 1.200 KM godišnje. U 2009. godini izvršen je povrat poreza za 2008. godinu u iznosu od 8,6 miliona maraka za 56.792 podnosioca zahtjeva.

Izvor Agencije