BANJALUKA – U RS bi 1. jula trebalo da počne primena obračuna novog minimalca od 370 KM, ali ni sindikalci ni poslodavci ne znaju da li će to toga doći. Naime, izmene Zakona o porezu na dohodak koji poslodavce oslobađa plaćanja poreza na topli obrok Narodna skupština RS trebalo je da usvoji ovog meseca, ali će se on na dnevnom redu naći tek 6.jula.

Zakon je uslov koji su postavili poslodavci i od koga, kažu, neće odustati. Ako se on ne usvoji i ako se što pre jasno ne definiše na koga se novi minimalac odnosi, poručuju da će povući svoj potpis sa nedavno potpisanog Opšteg kolektivnog ugovora.

Nezadovoljni su jer je prvobitno dogovoreno da stari minimalac ostaje u tekstilnoj, obućarskoj i kožarskoj industriji, a u Odluci o najnižoj plati se navodi da novi minimalac važi za sve radnike “osim za tekstilnu idustriju” gde do kraja godine ostaje 320 KM.

“Desio se propust, ali se stari iznos najniže plate što se nas tiče odnosi se na celokupnu granu, dakle i za oblasti kože i obuće. Sada se odjednom tumači da 370 KM važi za kožu i obuću, a na sve to zahtevaju i da se 50 KM subvencija u tekstilu preusmeri radnicima”, kaže Milić. Dodaje da je to ne dolazi u obzir, jer je to odstupanje od dogovorenih pricipa.

“Ovaj put ćemo insistirati na poštovanju dogovora, a dogovor je bio da se topli obrok oslobode plaćanja poreza i doprinosa. Počela su i manipulisanja u delu dogovora o minimalacu za tekstilce, kožare i obućare i to nećemo tolerisati”, kaže Ranko Milić, predsednik Udruženja poslodavaca RS.

I dok poslodavci odmahuju glavom i na samu pomisao da isplaćuju veći minimalac tekstilcima, granski sindikat tekstila, kože i obuće nezadovoljan je što većom najnižom platom nije obuhvaćena cela grana. Predsednik ovog sindikata Danko Ružičić kaže da su od prvog dana zaobiđeni u dogovorima, a smatra da je nepravedno da se novi minimalac da samo delu radnika.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić potvrđuje da je njihov zahtev bio da se radnicima u tekstilnoj industriji, koji su izuzeti u odluci, razlika za najnižu platu od 370 KM namiri novcem od subvencija. Reč je o 50 KM pomoći, koliko za svakog radnika mesečno dobiju tekstilna preduzeća.

„To se odnosi na manje od 4.000 radnika. Novac Vlade RS će se kao i do sada uplaćivati poslodavcima, a preporuka je da se od toga radnicima pomogne“, kaže Mišićeva. Ona kaže da strahuje i za redovnost isplate u ovoj grani industrije, s obzirom na probleme nedostatka posla.

„Trebalo bi pomoći tekstilnoj industriji i kroz druge mere, kao što je uvoz repromaterijala, obezbeđivanje kupaca, oslobađanje od carinskih i poreskih nameta. Oni imaju velike probleme i bojim se šta bi se dalje moglo dešavati“, upozorava Mišićeva. Ona dodaje da je ispunjen zahtev sindikata, koji je tražio izveštaj inspekcije o stanju u najugoženijim preduzećima. U toku su provere u granskim sindikatima, a Savez će uskoro izaći sa svojom analizom da li ono što su inspektori utvrdili odgovara stanju na terenu. Bio je to jedan od ključnih zahteva sindikata, nakon što je zamrznuta odluka o najavljenom generalnom štrajku, koji je prvobitno zakazan za 12. maj.

Podsećamo, premijer RS Milorad Dodik, predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić i predsednik Udruženja poslodavaca RS Ranko Milić potisali su 5. maja opšti kolektivni ugovor. Definisano je povećanje minimalne plate u RS sa 320 na 370 KM, a tada je najavljeno da stari iznos minimalca do kraja godine ostaje za radnike u tekstilnoj i kožarskoj industriji.

Za subvencije isplaćeno 974.700 KM

Poslodavci tekstilne, kožarske i obućarske industrije poslednju subvenciju od 50 KM po radniku primili su za mesec mart. U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da je rok prijava za subvenciju za april istekao 9. juna. Prema njihovim podacima u prva tri meseca isplaćeno je ukupno 974.700 KM po osnovu subvencija za tekstilnu, kožarsku i obućarsku industriju. Pomoć je dobilo 75 preduzeća koja zapošljavaju ukupno 6.498 radnika, što čini 68 odsto radnika u ovoj oblasti.

Izvor EuroBlic