BANJALUKA – Republika Srpska ni nakon tri godine planiranja nije donela strategiju zapošljavanja, a, sudeći prema situaciji, neće je imati ni sledeće godine. Naime, strategija zapošljavanja u RS od 2010. do 2014. godine, kojom je planirano da se stopa nezaposlenosti smanji sa 21 na 17,5 odsto i koju je u aprilu utvrdila Vlada RS, povučena je sa poslednjeg zasedanja skupštine.

Tada je obećano da će se dorađeni tekst strategije naći na narednoj sednici, međutim u dnevni red poslednjeg zasedanja ovog saziva parlamenta strategija nije uvrštena. Sindikatima i poslodavcima je nejasno šta je poslanicima sporno ukoliko su se sva tri socijalna partnera usaglasila da je ona dobra i neophodna. Iz Centra civilnih inicijativa BiH, koji su učestvovali na izradi strategije, poručuju kako je paradoks da Vlada RS nema podršku iste te skupštine.

– Srpska će ostati jedina u regionu bez sistemskog plana zapošljavanja, a posao će i dalje dobijati samo retki sretnici koji imaju ili toliko znanja da su prosto neophodni ili preko rodbinskih veza ili, što je najtužnije, preko partijske podobnosti – poručuje Željko Niniković iz Centra civilnih inicijativa.

On napominje da su CCI poslale nekoliko dopisa ministru rada, poslanicima i predsedniku NSRS u kojim ih obaveštavaju da je više od 100 nevladinih organizacija dalo podršku strategiji, a više od 80 odsto građana traži njeno usvajanje. Međutim, ništa od toga nije uvaženo. Kako se radi o okvirnom dokumentu, još dugo neće biti doneti ni akcioni planovi za njenu primenu.

U CCI kažu da su dobili obećanje ministra rada RS Radeta Ristovića da će strategija biti usvojena pre izbora. Nakon sednice Ekonomsko socijalnog saveta RS na kojoj je razmatrana strategija, ministar rada RS Rade Ristović je rekao kako je ona povučena iz skupštine jer je „procenjeno da ne bi dobila podršku većine“.

– Ovo je jedan od najboljih dokumenata o kojem su svi socijalni partneri u RS i zakonodavno telo imali potpuno isti stav – da se radi o jednoj od boljih strategija – rekao je Ristović.

Potpredsednica Saveza sindikata RS Velka Odžaković, članica Radne grupe za izradu strategije, kaže kako su i sindikalci iznenađeni povlačenjem strategije, utoliko više što je ona rezultat dogovora sva tri socijalna partnera.

– Članovi Radne grupe nisu ni pozvani da dorade tekst strategije zapošljavanja. Ekonomsko socijalni savet se složio sa tekstom, a ni finansiranje ne bi trebalo da bude problem jer će se novac predviđati godišnjim akcionim planovima – kaže Odžakovićeva. Osim toga, deo novca će izdvajati opštine i poslodavci.

Novac poslodavcima

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS izdvojilo je 200.000 KM za zapošljavanje 66 mladih. Novac je dobilo 27 poslodavaca koji su ih zaposlili na period od tri godine. U okviru projekta podsticaja zapošljavanja mladih 2008. godine za zapošljavanje 240 mladih izdvojeno je oko 650.000 KM, a u 2009. godini za 444 radnika 1.240.000 KM.

Ciljevi strategije zapošljavanja RS

Kategorija radno sposobnog stanovništva        2009.          2014.

Ukupna stopa zaposlenosti                      47 odsto        55 odsto

Ukupna stopa nezaposlenosti                    21 odsto        17,5 odsto

Stopa zaposlenosti žena                         38,3 odsto      48 odsto

Stopa zaposlenosti starijih radnika              40,5 odsto      48 odsto

Izvor EuroBlic