BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da će kompanija koja preuzme koncesioni ugovor od austrijskog “Strabaga” nadokanditi Vladi RS oko 200.000 evra, koje će isplatiti Austrijancima za dosad urađeni posao.

“Sa `Strabagom` smo dogovorili uslove izlaska iz preduzeća Autoputevi, uz finansijsku nadoknadu od oko 200.000 evra, za koje ćemo od `Strabaga` preuzeti dokumentaciju na kojoj je ova kompanija radila u protekle dvije i po godine, a Vlada RS u cjelosti preuzima na korištenje mreže auto-puteva. Kompanija koja preuzme koncesioni ugovor, nadoknadiće Vladi RS dosadašnje troškove”, rekao je Čubrilović.

        On je najavio da će se ovaj dogovor sa “Strabagom” ozvaničiti u naredne dvije nedjelje, dodajući da već ima interesa drugih komapnija da preuzmu ovaj koncesioni ugovor.

        Čubrilović je rekao da je u protekle tri godine urađen veliki posao na ovom projektu, dodavši da njegovu finalizaciju očekuje još u toku ovog ljeta.

        “Insistiraćemo da radovi počnu do 1. septembra, ukoliko do 20. jula uspijemo da potpisemo do sada postignute dogovore”, rekao je Čubrilović i naglasio da Vlada RS neće, kao što to nije ni do sada, prekršiti zakonsku proceduru u sklapanju novog ugovora.

        On je rekao da su eventualni budući partneri upozanti sa činjenicom da Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj neće da daju kredite za koncesione ugovore sklopljene direktnom pogodbom, ističuci da potencijalni investitori to ne postavljaju kao uslov, jer neće koristiti sredstva od ovih banaka.

        “Svim potencijalnim partnerima ističemo iskustvo `Strabaga` u vezi ovih banaka, ali to im nije problem, jer neće koristiti njihova sredstva”, rekao je Čubrilović.

        On je naveo da su priče o tužbama i izostanku dogovora sa “Strabagom”, priče onih koji ne žele da ovaj projekat uspije.

Izvor Agencije