BANJALUKA – Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava malim i srednjim preduzećima za uspostavljanje sistema kvaliteta, za koje je Vlada RS odobrila dodatnih 510.000 maraka, biće raspisan polovinom idućeg mjeseca.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da se na javni poziv mogu javiti preduzeća koja imaju sjedište na području RS i koja imaju izmirene poreske obaveze.

– Uslov za apliciranje za podsticajna sredstva za uvođenje sistema kvaliteta jeste i da su preduzeća izvoznici, da imaju u planu povećanje broja radnika, kao i da prethodnih godina nisu dobijali ova sredstva – rekli su u Ministarstvu i dodali da su uvođenje sertifikata u firmama u RS podržavali i prethodnih godina.

U Privrednoj komori Republike Srpske navode da su u RS 532 firme sertifikovane, odnosno da ova preduzeća primjenjuju međunarodne standarde u oblasti kvaliteta, bezbjednosti i kontrole hrane, bezbjednosti proizvoda, te zaštite životne sredine.

– U fazi dobijanja međunarodnih sertifikata je još oko 80 preduzeća – kazali su u Komori i dodali da su uvođenje i primjena međunarodnih standarda neophodni u cilju poboljšanja konkurentnosti privrede RS, posebno u uslovima krize, kada je privređivanje otežano.

U Komori ističu da su sertifikati o kvalitetu preduslov za izvoz domaćih proizvoda.

– Ovo se posebno odnosi na proizvode prehrambene industrije. Najveći broj preduzeća iz RS koja su sertifikovana i koja su uskladila svoje poslovanje sa međunarodnim standardima rade u oblasti prehrambene i prerađivačke industrije – rekli su u Privrednoj komori RS.

Dodaju da se, od kada su uvedene procedure za dobijanje međunarodnih standarda za kvalitet u RS, iz godine u godinu povećava broj preduzeća koja ih dobijaju.

– Prije pet godina u Srpskoj je bilo oko 50 preduzeća koja su imala međunarodne standarde, dok je danas broj firmi koje vode računa o sistemu kvaliteta dostigao 532 – kazali su u Komori.

Sertifikati

U Privrednoj komori kažu da međunarodni sertifikat za upravljanje kvalitetom ISO 9001 imaju 424 preduzeća u Republici Srpskoj, dok HACCP sistem za bezbjednost hrane posjeduje 51 preduzeće.

– Sertifikat za zaštitu životne sredine ISO 14001 imaju 24 preduzeća, a sertifikat koji garantuje bezbjednost proizvoda, odnosno CE znak ima devet firmi u RS – rekli su u Komori.

Izvor Agencije