MEĆAVNIK – Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac izjavio je danas na Mećavniku, u Srbiji, da RS koristi samo trećinu hidropotencijala, te da neiskorišteni kapaciteti predstavljaju veliku obavezu.

On je nakon otvaranja međunarode konferencije “Obnovljivi izvori energije i održivi razvoj” rekao da Srbija i RS imaju puno zajedničkog u regionalnom razvoju energetike, jedinstven pristup u iskorištavanju hidropotencijala, te puno zajedničkog u projektima u graničnim rijekama, kao i u pogledima na obnovljive izvore.

Puhalac je istakao da je ova konferencija veoma interesantna za RS, s obzirom na brojne zajedničke aktivnosti elektroprivreda Srbije i RS.

“Imamo puno toga zajedničkog u regionalnom razvoju energetike, tako da je moje izlaganje kojim sam se obratio bilo samo sa specifikuma koje imamo u BiH i našim stalnim tendencijama da zadržimo samostalnost u energetici i da je to dokaz i izvor tog našeg suvereniteta”, naveo je Puhalac.

On je naveo da je ono što je RS do sada uradila, usvajanje Strategije energetike, Zakona o nacionalnim parkovima, pravi pokazatelj da RS ide putem koji je trasiran i na ovoj konferenciji.

“Svakako da treba istaći i doprinos profesora Emira Kusturice koji je inventivnim pristupom i onim što je napravljeno na Mećavniku dao pečat i ovih naših razgovora i puta kojima treba krenuti”, rekao je Puhalac.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS zaključio je da bi u ovoj oblasti trebalo voditi računa o tome da ono što smo naslijedili moramo ostaviti potomcima, odnosno praviti ravnotežu između prirode i potreba.

Pokrovitelj Međunarodne konferencije “Obnovljivi izvori energije i održivi razvoj”, je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i “Elektroprivreda Srbije”.

 Dragomir Marković, direktor Elektroprivrede Srbije, rekao je da je povećanje cijene struje neophodno za razvojne projekte EPS-a, a da od te cijene trenutno zaostajemo za oko 17,9 odsto.

On je, dodao i da bi, ukoliko bi Srbija proizvodila do pet procenata struje iz obnovljivih izvora energije, to uticalo na povećanje cijene struje za oko pola centa po kilovatčasu.

Marković je napomenuo da su neophodna i velika ulaganja u elektroenergetski sektor, napomenuvši da bi Srbija do 2014. godine trebalo da bude u potpunosti nezavisna od uvoza električne energije, ukoliko svi planovi budu realizovani.

On kaže da je sigurno snabdijevanje moguće ostvariti diverzifikacijom i razvojem novih energetskih resursa, kao i kroz regionalnu saradnju i zajedničke projekte zemalja regiona koji se odnose na obnovljive izvore energije, vodotokokove i druge oblasti.

Izvor Agencije