BANJALUKA – Ministar finansija RS, Aleksandar Džombić, izjavio je da je RS zahvaljujući mjerama Vlade uspjela da održi nivo privredne aktivnosti na znatno većem nivou nego što je to bio slučaj sa zemljama okruženja, što se u dobroj mjeri odrazilo i na pad bruto društvenog proizvoda.

On je dodao da je svjetska ekonomska kriza imala uticaj na realni sektor ekonomija svih zemalja okruženja, što očigledno nije moglo da zaobiđe ni malu i otvorenu privredu kao što je RS, ali da je prema zvaničnim podacima EUROSTAT o procjenama BDP za 2009. godinu RS uspjela da se održi u grupi zemalja s nižim stopama pada bruto domaćeg proizvoda, koji je nominalno manji za 2,9 odsto, dok je realno manji za 2,8 odsto, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku RS.

– Procjene govore da EU u 2009. godini bilježi realni pad BDP od 4,2 odsto, evrozona od 4,1 odsto, Njemačka od 4,9 odsto, Austrija od 3,9 odsto, Estonija 14,1 a Litvanija 4,8 odsto. Kada pogledamo zemlje okruženja, realni BDP u Sloveniji je smanjen za 8,0 odsto, dok Hrvatska bilježi pad od 5,8 odsto – rekao je Džombić.

On je podsjetio da su porezi i doprinosi u 2009. godini nominalno manji za 10,6 odsto u odnosu na 2008. godinu, što je presudno uticalo na smanjenje bruto domaćeg proizvoda, s obzirom na njegovo relativno veliko učešće u strukturi. Pored toga, najveći doprinos nominalnom padu bruto domaćeg proizvoda daju oblasti trgovine na veliko i malo, od 1,6 odsto, i poljoprivrede, od 0,4 odsto, prvenstveno kao posljedica pada otkupnih cijena ratarskih kultura.

U nominalnoj stopi bruto domaćeg proizvoda bruto dodata vrijednost doprinosi oko jedan odsto, dok je preostali dio posljedica smanjenja poreza na proizvode i usluge. Pored toga, područja djelatnosti koja su doprinijela ublažavanju negativne vrijednosti stope BDP su državna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje od jedan odsto, te prerađivačka industrija od 0,6 odsto.

Uprkos rastu fizičkog obima industrijske proizvodnje u 2009. godini od 19 odsto, bruto dodata vrijednost zabilježila je niži rast, kao posljedica metodologije obračuna bruto domaćeg proizvoda prema konceptu pretežne djelatnosti, dok se indeks fizičkog obima industrijske proizvodnje zasniva na konceptu proizvoda.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u strukturi bruto dodate vrijednosti najznačajnije učešće ima industrija, s 19,2 odsto, što u odnosu na 2008. godinu predstavlja povećanje učešća za 0,6 procentnih poena, gdje prednjači prerađivačka industrija s 11,3 odsto, te proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom 5,9 odsto i vađenje ruda i kamena 2,0 odsto. I dalje važno učešće ima trgovina na veliko i malo sa 14,4 odsto i poljoprivreda, lov i šumarstvo s 13,6 odsto. Najveći realni rast ostvaren je u područjima finansijskog posredovanja, od 17,5 odsto, ostale javne komunalne, društvene i lične uslužne djelatnosti, od 9,7 odsto, obrazovanje od četiri odsto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom od 3,6 odsto, dok je najveći realni pad zabilježen u oblasti trgovine na veliko i malo, 11,7 odsto, zatim slijedi vađenje ruda i kamena, 10,4 odsto, aktivnosti u vezi s nekretninama, 6,1 odsto, i građevinarstvo sa šest odsto, stoji u saopštenju Statistike nacionalnih računa Republičkog zavoda za statistiku RS. Analizom strukture i nominalnih stopa rasta pojedinih područja djelatnosti bruto domaćeg proizvoda evidentno je da je učešće bruto dodate vrijednosti u bruto domaćem proizvodu povećano za 1,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je učešće poreza na proizvode i usluge smanjeno za 1,5 odsto, prvenstveno kao posljedica pada prihoda od carina, kao i PDV na te carine, pod uticajem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te realnog pada u oblasti trgovine na veliko i malo. Učešće poreza na proizvode i usluge u bruto domaćem proizvodu od 17,1 odsto jeste najmanje u posljednjih pet godina.

    BDP 5.744 KM po stanovniku

    Na osnovu podataka Statistike nacionalnih računa, bruto domaći proizvod, kao jedan od najvažnijih indikatora ukupnih ekonomskih aktivnosti za 2009. godinu, obračunat primjenom proizvodnog metoda, iskazan u tekućim cijenama kao prethodni podatak, iznosi 8.243.265.000 KM, odnosno 5.744 KM po stanovniku. U odnosu na prethodnu godinu, bruto domaći proizvod nominalno je manji za 2,9 odsto, dok je realno manji za 2,8 odsto, prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Izvor Fokus