MOSTAR – Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH /FERK/ je na sjednici u Mostaru odlučila da smanji cijene električne energije malom i srednjem preduzetništvu.

Iz FERK-a je saopšteno da sva rješenja i odluke koje su donesene na sjednici stupaju na snagu danom donošenja, a primjenjuju se od 1. avgusta 2010. godine.

Tarifni stavovi za kategoriju kućanstvo, javna rasvjeta i kupci direktno priključeni na prenosnu mrežu zadržavaju se na postojećem nivou, a tarifni stavovi za kategoriju kupaca na 35 kilovata su smanjeni za 10,04 odsto, za kategoriju kupaca na 10 kilovata su smanjeni 5,07 odsto i za kategoriju kupaca ostala potrošnja na 0,4 kilovata su smanjeni za 3,14 odsto.

Na današnjoj sjednici FERK-a donesena su rješenja o odobravanju potrebnog prihoda od tarifnih kupaca na godišnjem nivou i utvrđene cijene električne energije na pragu proizvodnih jedinica JP “Elektroprivreda HZHB” Mostar i o odobravanju potrebnog prihoda od tarifa za korištenje distributivnog sistema na godišnjem nivou JP “Elektroprivreda HZHB” Mostar.

Donijeto je rješenje o utvrđivanju potrebnog prihoda od tarifa za snabdijevanje tarifnih kupaca na godišnjem nivou, uključujući i trošak nabavljanja električne energije za potrebe tarifnih kupaca JP “Elektroprivreda HZHB”Mostar.

Članovi FERK-a donijeli su i odluke o tarifnim stavovima za prodaju električne energije tarifnim kupcima JP “Elektroprivreda HZHB” Mostar o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema JP “Elektroprivreda HZHB” Mostar.

Izvor Agencije