BANJALUKA – Ministar finansija RS Aleksandar Džombić izjavio je da će ovo ministarstvo vjerovatno dati saglasnost za povećanje cijene goriva za pet feninga radi finansiranja “Željeznica RS”, ali da tu odluku neće donijeti bez razgovora sa onima koji misle da to nije dobro.

“Analiziraćemo tu inicijativu i kakve efekte bi imalo povećanje i vjerovatno dati saglasnost. U svakom slučaju, nećemo naprečac donijeti odluku i ući ćemo u javnu raspravu sa svima onima koji misle da to nije dobro”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da su ministarstva saobraćaja RS i Federacije BiH pokrenula inicijativu o povezanju cijene goriva za pet feninga radi finansiranja željezničkog saobraćaja u BiH.

Džombić je rekao da će, u slučaju donošenja odluke, to biti jedan od značajnijih prihoda koji bi iznosio između 20 i 25 miliona KM na godišnjem nivou, jer bi to bio doprinos stabilizaciji situacije u obje željeznice.

On je podsjetio da “Željeznice RS” dobijaju iz budžeta RS oko 32 miliona KM na godišnjem nivou, dodavši da to nije ništa novo, jer sve zemlje daju subvencije željeznicama da bi se održali kapaciteti u pozitivnom poslovanju.

“`Željeznice RS’ karakteriše pozitivno poslovanje u teretnom saobraćaju, ali imaju probleme u putničkom, kao i ostala preduzeća u okruženju. Trenutno radimo jednu studiju i moguću potrebu razdvajanja infrastrukture od saobraćaja, što će dati određene pravce kretanja i osposobljavanja željeznica, kako bi bile profitabilne”, rekao je Džombić.

Direktor “Željeznica RS” Petko Stanojević rekao je da bi bilo dobro ako bi ova firma dobila tih pet feninga, jer bi to značajno popravilo stanje.

On je dodao da bi ovo preduzeće, od ukupnih više od 20 miliona KM, dobilo između 10 do 15 miliona KM.

Izvor Agencije