MODRIČA – Nijemci, braća Markus i Robert Keler vlasnici su velike kompanije “Innovesta”, čije je sjedište u Cirihu. Za njih se vežu mnoge specifičnosti, a najnovija je da žele što veće prisustvo na bh. tržištu.

– "Innovesta" ima interese da ulaže u Modriču, a među prvima su ulaganja u nekretnine. Želimo da ostvarimo što čvršću saradnju s "Modriča-špedom" – rekao je Markus Keler po dolasku u Posavinu.

Kaže da su u svijet industrije ušli preko metala i uspješno su poslovali sve do 2000. godine. Međutim, promijenilo se tržište, pa su posljednjih deset godina uplovili u drvnu industriju.

– Sagledavajući stanje na terenu, procijenili smo da je budućnost u drvopreradi i nismo se pokajali – kaže Markus, koji je poznat i po poslovima u trgovini, transportu, te proizvodnji zdrave hrane.

– Veliki sam zagovornik zdravog života, jačanja ekološke kulture, proizvodnje zdrave hrane, što je veoma važno na probirljivom tržištu. Možemo sarađivati s Kinom, mnogim azijskim zemljama, ali mi smo ovdje svojom voljom i sudbinom. Nismo se pokajali – kaže on.

Ove poslovne ljude i kompaniju "Innovesta" prepoznali su kao vrijedne i pouzdane partnere, posebno na tržištima zemalja Jugoistočne Evrope.

– Neće biti neskromno ako kažem da svojom iskrenošću i poštenjem prema poslovnim partnerima, ali i cijeneći tradiciju koju su izgradili, svakim danom sve više napredujemo – govori Markus Keler.

Danas su snažno prisutni u BiH, ali i ostalim zemljama bivše Jugoslavije, gdje ostvaruju vidljiv uspon u poslovanju. Zanimljivo je, ipak, da jednu od najbogatijih kompanija zapadnog dijela Evrope čini svega 160 zaposlenih.

– Mi smo dokazali da je to moguće. Tehnologija je u stalnom usponu, kod nas je sve povezano tako da više radnika nije bilo potrebno. Uprkos malom broju zaposlenih, "Innovesta" se svakim danom širi. Sada smo i u Modriči, ali na tome nećemo stati. Ne sumnjam u uspjeh saradnje s "Modriča-špedom". Međutim, nama trebaju nova tržišta i zato grabimo dalje – rekao je Keler. On je objasnio da "Innovesta" postoji više od pola vijeka te da se tradicija poslovanja prenosi s koljena na koljeno.

– Osnivač kompanije je djed, zatim je firmu naslijedio naš otac, a sada brat Robert i ja nastavljamo gdje su oni stali. Vidjećemo ko će nas naslijediti. Imam dvije kćerke, koje su po struci pravnice i posjeduju organizatorske sposobnosti, pa vjerujem da će se i one jednog dana snaći u poslu – rekao je Markus Keler.

Izvor Fokus