BANJALUKA – Dugovanja poreskih obveznika po osnovu plaćanja PDV-a za prvih šest mjeseci ove godine iznose 43 miliona maraka, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Potparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da su inspektori u prvoj polovini ove godine izvršili 3 760 kontrola kod poreskih obveznika.

"Rezultat tih kontrola je naknadno utvrđena obaveza PDV-a u iznosu od 43 miliona maraka. U naknadno utvrđenoj obavezi PDV-a postoje obveznici koji su namjerno izbjegli da prijave i uplate PDV, ali i oni koji su zbog nedovoljnog poznavanja propisa nenamjerno pogriješili prilikom prijave obaveze po osnovu PDV-a", naveo je Kovačević.

On je dodao da od ukupno 62 izvještaja koja su u prvih šest mjeseci 2010. godine podnesena Tužilaštvu BiH, 35 izvještaja se odnosi na postojanje sumnje da je počinjeno krivično djelo poreske utaje i neplaćanja poreza.

Kovačević je rekao da je u prvih šest mjeseci 2010. godine prinudnom naplatom kod poreskih obveznika koji su imali dugove po osnovu indirektnih poreza ukupno naplaćeno više od 20 miliona maraka.

Izvor Agencije