KOZARSKA DUBICA – U Kozarskoj Dubici počelo je infrastrukturno uređenje poslovne zone “Lipova Greda”, za šta će iz budžeta opštine u ovoj godini biti izdvojeno 1,2 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dragan Mataruga precizirao je da će se infrastrukturni radovi, u prvoj fazi izgradnje poslovne zone, izvršiti u pristupnim ulicama, a podrazumijevaće i izgradnju dvostruke kanalizacione i vodovodne mreže, te trafostanice koja će omogućiti priključak električne energije prvim investitorima.

Infrastrukturni radovi na izgradnji poslovne zone “Lipova Greda” u Kozarskoj Dubici započeli su neposredno nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između opštine Kozarska Dubica i kompanije “Internešnel bridž konsalting /IBC/” iz Italije.

“Opština Kozarska Dubica prije desetak dana potpisala je sporazum sa kompanijom iz Italije kojim je definisana dinamika i intenzitet uvođenja investitora u poslovnu zonu. Ugovorom se italijanska kompanija, čiji je osnivač i vlasnik grupacija `Franzoni filati` iz Italije, obavezuje da će u naredne tri godine u poslovnu zonu dovesti 15 investitora koji će otvoriti nove pogone za proizvodnju, a u kojima bi bilo otvoreno od 700 do 1 000 novih radnih mjesta”, rekao je Mataruga.

On je danas obišao lokaciju buduće poslovne zone na kojoj se izvode infrastrukturni radovi i najavio da će se u narednoj fazi raditi na izgradnji telekomunikacione infrastrukture.

“Ovo je jedan od najvećih projekata koje smo započeli i koji cilj ima otvaranje novih radnih mjesta i dovođenje inostranih investitora”, rekao je Mataruga i podsjetio da realizacija projekta ne bi bila moguća bez velike podrške Vlade Republike Srpske /RS/ koja je bez nadoknade opštini Kozarska Dubica ustupila 69 hektara zemljišta, vrijednog 1,5 miliona KM, na kojem će biti izgrađena poslovna zona.

Mataruga je naglasio da je opoština Kozarska Dubica u relativno kratkom periodu, zahvaljujući kvalitetnom timu ljudi, koristeći savjete iskusnih konsultantskih kuća, kao i projekat njemačke organizacije /GTZ/, te usvajanjem niza skupštinskih odluka, napravila temelje za pristupanje konkretnim radovima.

“U proteklom periodu rješili smo imovinsko-pravne odnose za zemljište na kome će se graditi poslovna zona, definisali razvojne pravce, razgovarali sa strateškim investitorima, definisali cijene zemljišta i komunalnih naknada, te definisali ostale neophodne pravci izgradnje”, rekao je Mataruga.

On je istakao da su procjene resornog ministrastva da je opština Kozarska Dubica na pravom putu da uspostavi kvalitetnu poslovnu zonu koja će biti ogledni primjer za druge opštine Srpske.

Izvor Agencije