BANJALUKA – Vlada RS zbog negodovanja javnosti vjerovatno neće usvojiti odluku o uvođenju nove akcize na gorivo koja bi bila iskorišćena za finansijsku revitalizaciju ”Željeznica RS”, rekao je generalni direktor ”Željeznica” Petko Stanojević.

“Smatram da je bura podignuta bez razloga, jer bi poskupljenje goriva od pet feninga bilo zanemarljivo u poređenju sa doborobiti koje bi od toga imale `Željeznice RS`” rekao je Stanojević.

On je naveo da u izvjesnoj mjeri shvata bunt javnosti, ali mu nije jasno zašto ih toliko kritikuju, navodeći primjer da je u Federaciji isto pokrenuta inicijativa za uvođenje akciza za gorivo, a da se tamo niko ne buni.

“Kucnuo je posljednji čas da se krene sa ozbiljnim ulaganjima ili da već jednom ustanovimo da li je RS potrebna željeznica i ako nam nije potrebna hajde da jednom za svagda zatvorimo tu priču”, rekao je Stanojević.

On smatra da je zahtjev pokreta potrošača RS da traži od Vlade smjenu rukovodstva – krajnje nekorektan, ističući da odgovornost za višedecenijske gomilane probleme ne treba svaljivati na pojednice.

Stanojević je precizirao da se ne može preko noći izboriti sa dugom ”Željeznica RS” od blizu 160 miliona KM, kao i godišnjim gubicima od 10 miliona maraka u putničkom saobraćaju.

Izvor Agencije