TREBINJE – “Elektroprivreda Crne Gore” (EP CG) ne smije bez saglasnosti “Elektroprivrede RS” (ERS) početi izgradnju hidroelektrane kod Risna koja bi koristila vode Bilećkog jezera, jer bi time prekršila međunarodne propise u oblasti energetike, ističu u Upravi ERS-a.

Komentarišući izjavu predsjednika Odbora direktora “Elektroprivrede Crne Gore” podgoričkom listu “Pobjeda” da je to preduzeće “nakon što nije naišlo na razumjevanje RS krenulo u izradu idejnog rješenja za hidroenergetski projekat ‘Boka’”, u Upravi ERS-a kažu da legalno nije moguća jednostrana realizacija tog projekta.

“Crna Gora ništa nije uložila u izgradnju sistema hidroelektrana na Trebišnjici i samim tim ne smije energetski koristiti postojeći sistem koji uključuje akumulaciju Bilećkog jezera”, ističe Jovo Marić, izvršni direktor ERS-a za tehničke poslove.

Zvanična Podgorica svoj zahtjev zasniva na činjenici da je Bilećko jezero dijelom zahvata opštinu Nikšić i da se djelimično puni sa vodotoka na teritoriji Crne Gore.

Marić kaže da su Hidroelektrana na Trebišnjici prema zakonima bivše Jugoslavije ispunile većinu obaveza prema Crnoj Gori, navodeći da je preostala jedino isplata nadoknade za potopljeno zemljište nikšićke opštine.

To se, kako navodi, redovno izmirivalo do raspada Jugoslavije, ali su nakon toga novonastale države usvojile različite zakone koji tretiraju tu oblast.

“To je otvoreno pitanje ne samo sa Crnom Gorom već i sa Srbijom i Hrvatskom. Mi ne bježimo od dogovora i u proteklom periodu smo tražili da se nađe zajedničko rješenje, ali do toga nije došlo», kaže Marić napominjući da Crna Gora iz izgrađenog sistema već ostvaruje benefite kroz snabdjevanje pitkom vodom.

U ERS-u kažu da su Crnogorcima više puta nudili tri izvodljive i isplative varijante izgradnje hidroelektrane u Bokokotorskom zalivu, koje bi zadovoljile obje strane, ali da su oni to ignorisali.

“Ovdje ne postoji problem našeg nerazumjevanja nego njihovih nerealnih postavki i želja. Oni razmišljaju samo kako da dobiju struju iz postojećeg sistema i ništa ne potroše. To bi bilo isto kao kad bi Hrvatska ili Austrija tražili struju od Srbije zbog protoka Dunava kroz HE Đerdap”, opisuje Marić.

ERS je, prema njegovim riječima, i dalje otvorena za saradnju sa svim susjedima uz poštivanje dosadašnjih ulaganja i budućih investicija.

“Naš stav proističe iz međunarodnog prava i obaveza, a ne iz hajdučkih zakona iz 17. vijeka, a imperativ kod dogovaranja biće da zahvati vode ne mogu biti iz Bilećkog već Trebinjskog jezera kako bi se spriječile poplave u Popovom polju”, naglašava Marić.

RS spremna za razgovor

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS su, povodom izjava čelnika “Elektroprivrede Crne Gore”, izrazili spremnost za razgovar o svim projektima koji će, kažu, biti od koristi za građane i koji će biti ekonomski isplativi.

“Rješenje ne smije da bude na štetu bilo koga i mora da bude rezultat postignutog dogovora. Do sada zvanična inicijativa Vlade Crne Gore za ovu saradnju još nije stigla, a kada je dobijemo spremni smo da razgovaramo o njoj”, kazala je Aleksandra Vukašinović, portparol tog ministarstva.

Izvor Agencije