MOSKVA – Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i moskovski gradonačelnik Jurij Luškov potpisali su u Moskvi protokol o trgovinsko-ekonomskoj i naučnotehničkoj saradnji.

Protokol, čijem potpisivanju je prisustvovao i ministar industrije i energetike RS Slobodan Puhalac, predviđa saradnju u razvoju trgovinsko-ekonomske oblasti, oblasti industrije i tehnologije, transporta, trgovine, komunalnih usluga, poljoprivrede, malog i srednjeg biznisa.

Dodik je razgovarao i sa ruskim ministrom energetike Sergejom Šmatkom. Potpisan je sporazum Ministarstva energetike Rusije i Vlade RS o izgradnji gasovoda koji će biti krak "Južnog toka"

– Važno je da se zna da je u toku izrada studije izvodljivosti i da dalji angažman na tom pitanju uslovljava upravo ovakav sporazum koji će omogućiti sve formalne uslove za početak tako važnog posla – rekao je Dodik.

Luškov i Dodik su se dogovorili i o saradnji u oblasti hidroenergetike, odnosno da u moskovskim preduzećima, po narudžbini RS, bude proizvedena odgovarajuća oprema, a moskovski stručnjaci trebalo bi da projektuju i grade hidroelektrane na teritoriji RS.

Bilo je reči i o uspostavljanju direktne vazdušne linije između Moskve i Republike Srpske, a, kako se navodi, postoji mogućnost da grad Moskva učestvuje u razvoju sportsko-turističkog kompleksa "Jahorina".

Osim toga, biće formirana međuvladina komisija za trgovinsko-ekonomsku i naučnotehničku saradnju.

– Istorija naših odnosa je zadivljujuća i dirljiva. Mi imamo dugotrajne kontakte – rekao je gradonačelnik Luškov, pozdravljajući delegaciju RS u svom sedištu u Moskvi.

On je ponudio delegaciji iz RS, na čelu sa Dodikom, da se upiše u knjigu počasnih gostiju grada Moskve.

Dodik je takođe razgovarao i sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft", koja je vlasnik Rafinerije nafte "Brod", o daljim aktivnostima i da su oni potvrdili namere o rekonstrukciji i širenju kapaciteta, kao i aktivnosti u vezi sa ispitivanjem nalazišta sirove nafte.

– Mi smo se opredelili da im damo koncesiju za ta istraživanja, a kasnije, ukoliko se utvrdi komercijalna isplativost eksploatacije, da damo koncesiju na eksploataciju za nađenu količinu – dodao je Dodik.

Izvor Agencije