SARAJEVO – U BiH žene na poziciji finansijskog menadžera imaju u prosjeku neto platu 1.835 KM, s tim da je maksimalan plata na ovoj poziciji 3.915 KM, dok muškarci na istoj poziciji imaju prosječnu neto platu od 1.391 KM, sa maksimalnom platom od 3.125 KM.

Prema podacima novog servisa portala “posao.ba – plata.ba”, slična situacija je i sa pozicijama šefa pravnog odjeljenja, menadžera podružnice i kantri menadžera, gdje žene u prosjeku imaju veću platu za 16 odsto.

Istraživanje je pokazalo da u generalnom poretku muškarci bolje zarađuju, pa je tako najveća neto plata muškarca na poziciji kantri manadžera i iznosi 11.000 KM, a za ženu 6.700 KM na poziciji prodajnog menadžera.

Prosječna plata muškaraca u BiH na osnovu istraživanja iznosi 1.015 KM, a za žene 941 KM, što znači da su muškarci u prosjeku bolje plaćeni za 7,8 odsto, saopštio je portal “posao.ba”.

“U poređenju sa Srbijom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom, u BiH je ova razlika najmanja. Naime, muškarci u Srbiji zarađuju 8,5 odsto više od žena na istim pozicijama, dok u Češkoj taj broj iznosi 16 odsto, u Slovačkoj 15 odsto i u Mađarskoj 12 odsto”, rekla je voditelj projektnog odjeljenja “posao.ba” Mersiha Mehić.

Prema njenim riječima, muškarci su i dalje najbolje plaćeni ukoliko obavljaju poslove u bankarskom i osiguravajućem ili prodajnom sektoru, ali je primjetan rast prosječnih plata za žene u skoro svim sektorima poslovanja.

Voditelj projekta “plata.ba” Vedrena Maglajlija rekla je da je razlika u platama muškaraca i žena veća u privatnim nego u državnim firmama, a zanimljivo je da strani vlasnici kompanija u BiH prave veće razlike u platama između žena i muškaraca od domaćih kompanija.

Istraživanje je rađeno tri mjeseca na 9 100 lica.

Izvor Agencije