KOZARSKA DUBICA – Za kupovinu DIP “Kozara” iz Kozarske Dubice zainteresovana je kompanija “Zepter”, u vlasništvu Filipa Ceptera.

Ova kompanija se na šestoj po redu licitaciji za prodaju imovine dubičkog drvno-industrijskog preduzeća pojavila kao jedini kupac, potvrdio je stečajni upravnik DIP "Kozara", Dušan Kovačević, ne želeći da precizira detalje dostavljene ponude.

– Ponuđena je cjelokupna imovina fabrike, odnosno zemljište, fabrički pogoni, mašine, zalihe i oprema. Detalje oko ponude kompanije "Zepter" ne možemo još otkrivati, jer tek slijede konkretni pregovori – rekao je Kovačević.

O čemu će se konkretno pregovarati kao i do kada će trajati pregovori, Kovačević takođe nije rekao.

Prema odluci Odbora povjerilaca, prodaja preduzeća se vrši prikupljanjem zatvorenih i zapečaćenih ponuda uz priložen biznis plan. Uz ponuđenu cijenu i planirana ulaganja u obrtna sredstva, pri izboru najboljeg kupca vodiće se računa o kvalitetu biznis-plana, zadržavanju postojeće proizvodnje u naredne tri godine, te zapošljavanju novih radnika i sigurnosti plasmana proizvoda.

Imovina dubičke fabrike procjenjuje se na 11 miliona KM, i ne može se prodati ispod tri miliona KM.

– Budući kupac moraće da ispuni određene obaveze koje između ostalog podrazumijevaju da uz položeni depozit mora dostaviti i biznis plan u vezi s proširenjem kapaciteta i ulaganjem u proizvodnju – rekao je Kovačević.

Prethodna, peta licitacija za prodaju imovine ove poznate dubičke fabrike propala je zbog nepostojanja zainteresovanih kupaca. Fabrika je tada ponuđena po početnoj cijeni od 3,7 miliona KM, što je 33 odsto od njene procijenjene vrijednosti, nakon čega je Skupština povjerilaca donijela odluku o smanjenju početne cijene na tri miliona KM.

Stečajni postupak u DIP Kozara traje od novembra 2008. godine, a uprkos svim problemima u preduzeću trenutno radi 106 radnika. Fabrika je prepoznatljiva po linijama namještaja koje izvozi u Mađarsku, Italiju, Njemačku, Hrvatsku i Srbiju.

Izvor Agencije