ZVORNIK – Primarni cilj Upravnog odbora i menadžmenta Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika je podizanje obima proizvodnje do stepena maksimalne efikasnosti, kako bi se, uz što racionalnije iskorištavanje svih resursa i optimizaciju proizvodnih troškova, obezbijedila stabilnost u radu fabrike, rekao je generalni direktor ovog preduzeća Virginujus Vajega.

Vajega je u pisanoj izjavi istakao da je cilj fabrike i da se polako izvlači iz teškog stanja nastalog kao posljedica globalne ekonomske krize, navodeći da je dostignut veoma visok kvalitet proizvoda – glinice, zeolita, hidrata i vodenog stakla.

On ističe da, prema hemijskom sastavu proizvoda, Fabrika ima kvalitet na nivou najvećih proizvođača glinice u svijetu.

Prema njegovim riječima, uloženi su ogromni napori da se konsoliduje rad Fabrike, da se održi proizvodnja i sačuvaju radna mjesta, što je, uz investiciona ulaganja vlasnika Ukio banke – Investicione grupe, dovelo do pozitivnih poslovnih rezultata u prvoj polovini ove godine.

“Fabrika je imala velike posljedice zbog svjetske ekonomske krize koje su dodatno opteretile preduzeće i koje se još reflektuju na poslovanje ovog kolektiva”, ocijenio je Vajega.

On je istakao da su postepena normalizacije poslovnih prilika i prisustvo određenih pozitivnih tendencija opredijelili menadžment fabrike da radi na povećanju proizvodnje, ali i na investicijama radi smanjenja troškova proizvodnje.

U razvojnom timu Fabrike glinice “Birač” intenzivno se radi na prilagođavanju zahtjevima tržišta i osvajanju novih proizvoda.

“Naši stručnjaci pripremaju novu paletu proizvoda. Riječ je, prije svega, o zeolitskim kompaundima, zatim proizvodnji disilikata i metasilikata, koji će svoju primjenu naći u deterdžentskoj industriji”, naglasio je Vajega.

Napominjući da proizvodni rezultati Fabrike u toku ove godine predstavljaju tendenciju ohrabrujućih parametara, Vajega je naveo da je za deset mjeseci ove godine u fabrici proizvedeno 264.501 tona glinice, što je za oko 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da je povećanje proizvodnje glinice, ali i drugih proizvoda fabrike, stvorilo i uslove za veći izvoz koji je za devet mjeseci ove godine iznosio oko 140 miliona KM.

Generalni direktor Fabrike glinice “Birač” je istakao da je cilj da se ovakva dinamika proizvodnih rezultata nastavi i u narednom periodu i da će fabrika nastojati da obezbjedi stabilnost u radu, s obzirom da zima, koja je dosta nepovoljna za rad, jer su u tom periodu troškovi proizvodnje znatno veći.

“U toku su intenzivne aktivnosti kako bi se sa strateškim poslovnim partnerima obezbjedile dovoljne količine osnovnih sirovina i energenata potrebnih za rad Fabrike u zimskom periodu, ali i tokom naredne 2011. godine, na koju gledamo sa više optimizma”, rekao je Vajega.

Izvor Agencije