BANJALUKA – Vrata renovirane Robne kuća “Boska” biće otvorena 11. novembra kada se očekuje početak rada ovog prepoznatljivog banjolučkog objekta, u koji će se premijerno useliti mnoge renomirane svjetske modne marke.

Iako još niko zvanično ne želi da otkrije kojim svjetskim modnim kućama je "Zekstra-Delta" iz Beograda izdala prostor u zakup prema nezvaničnim informacijama, ali i bilbordima po gradu, može se zaključiti da su "New Yorker", "Zara", "Bersha", "Aldo", "Massimo Dutti", te druge poznate modne marke, koje već postoje na tržištu Srbije, samo neki od budućih prodavaca u "Boski".

Ljubomir Dakić, generalni direktor "Boske" potvrdio nam je da će ovaj objekat s radom početi 11. novembra ne želeći da otkriva detalje uz obrazloženje da će javnost o svemu biti obaviještena na pres-konferecniji koja je zakazana za danas.

– Prema našem protokolu ne možemo da otkrivamo ko su budući zakupci, samo mogu da kažem da je riječim o poznatim modnim kućama od kojih će neke biti premijerno u Banjoj Luci – rekao je Dakić.

On je dodao da su radovi na obnavljanju unutrašnjeg prostora završeni, kao i da je očišćena fasada uz napomenu da neće biti znatnijih spoljašnjih promjena.

Da li će u nekom od novootvorenih objekata posao naći neko od bivših radnika "Boske" takođe nije poznato. Većina njih je pred penzijom, a neki su već ostvarili to pravo. Isplaćena su im potraživanja i povezan radni staž. Desetak radnika je i sada u radom odnosu u "Boski" na poslovima u administraciji, obezbjeđenju i slično.

U Granskom sindikatu trgovine i turizma RS, nadaju se da ono što se desilo radnicima "Boske" koji su danima protestovali tražeći svoja prava neće ponoviti.

– Ovaj objekat biće prepoznatljiv centar u koji će građani rado svraćati, a mi ćemo nastaviti s afirmacijom aktivnosti kako se nemili događaji iz bliske prošlosti ne bi ponavljali – rekao je ranije Goran Savanović, predsjednik ovog Granskog sindikata.

Ugovor o prodaji 58 odsto državnog kapitala RK "Boska" za tri miliona evra konzorcijumu "Zekstra-Delta" potpisan je 2008. godine. Kupac se obavezao da će uložiti 40 miliona evra u ovo preduzeće. Međutim, ubrzo su počeli problemi, zbog čega su radnici svakodnevno protestovali. Dogovor da im se isplate potraživanja za 2006. i 2007. godinu, te 80 odsto potraživanja za 2008. i 2009. godinu postignut je tek krajem prošle godine. Oni koji su pristali na ovaj prijedlog potpisali su sporazum kojim odriču tužbi protiv preduzeća za dosadašnje neizmirene obaveze, kao i ugovor kojim će potvrditi da odustaju od dodatnih zahtjeva.

Izvor Fokus