BANJALUKA – U Republici Srpskoj stvorene su pretpostavke za ozbiljnije ulaganje austrijskih kompanija u sektor energetike, poručeno je u Banjaluci na današnjoj prezentaciji “Austrija Showcase – obnovljivi izvori energije”.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Ljubo Glamočić rekao je da je saradnja Austrije i RS već pokazala jako dobre rezultate u finansijskom sektoru, što predstavlja povoljnu osnovu za dolazak ostalih investitora, prije svega u oblasti energetike.

On kaže da Austrija ima najveće učešće u potrošnji obnovljivih izvora energije u EU, te da je na današnjoj prezentaciji, čiji je domaćin bilo resorno ministarstvo, učestvovalo 11 kompanija, koje su poznate na širem prostoru EU u proizvodnji opreme i gradnji energetskih postrojenja.

“Ulaganjem u obnovljive izvore energije RS ispunjava obaveze, prema Ugovoru o evropskoj energetskoj zajednici i direktivama EU u oblasti energetike, odnosno direktivi 2809, ali i prema našem Zakonu o energetici”, rekao je Glamočić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sada je u toku izrada podzakonskih akata u ovoj oblasti, među kojima je i Uredba o definisanju indikativnih ciljeva za obnovljive izvore energije, nakon čega će se donijeti pravilnik kojim će se utvrditi “fiding” tarife za podsticaj ovog vida korišćenja energije.

“Potrebno je stvoriti pretpostavke i za uključivanje drugih privrednih subjekata, od građevinarstva do proizvodnje, u oblasti metalne industrije koji bi se uključili u proizvodnju opreme za te objekte, jer RS ima značajan potencijal u oblasti obnovljivih izvora”, istakao je Glamočić.

Prema riječima trgovinskog savjetnika u austrijskoj Ambasadi u BiH Petera Haslahera, korištenje obnovljivih izvora energije je izuzetno važno područje za RS, jer se tako dobija jeftina energija, a sa druge strane razvijaju se tehnologija i ostale privredne oblasti, što je uradila i Austrija.

“Kada je u pitanju angažman austrijskih kompanija u BiH, situacija je zadovoljavajuća, jer su one u ovu zemlju do sada uložile 1,7 milijardi evra, a dugoročni cilj nam je da sa Vladom RS što bolje iskoristimo potencijal u energetskoj oblasti”, rekao je Haslaher.

On je dodao da je, osim obnovljivih izvora energije, tema današnje prezentacije i buduća zaštita okoline i izgradnja infrastrukture.

Prezentaciju je organizovala Ambasada Austrije u BiH.

Izvor Agencije