BANJALUKA – U okviru “Globalne sedmice preduzetništva”, danas je u Inovacionom centru Banjaluka (ICBL) održan trening za deset timova učesnika takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju iz oblasti elektronike, poljoprivrede i medicine.

“Cilj ovog treninga jeste ekonomsko osposobljavanje inovatora i kako da budu što bolji preduzetnici, a ne samo inovatori”, rekla je novinarima trener organizacionog tima takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada Vesna Rašković.

Ona je istakla da danas obučavaju inovatore na koji način da unaprijede predstavljanje svog inovativnog proizvoda potencijalnim kupcima, investitorima, bankama.

“Inovatori treba da nauče i na koji način da vode prodajni proces i kako da savladaju svoje loše strane i istaknu one dobre”, precizirala je Raškovićeva.

Prema njenim riječima, svrha takmičenja jeste da inovatori od svojih ideja naprave posao, tako da sami pronađu ljude sa kojima će te ideje sprovesti u djelo.

Ona je navela da su rezultat ove edukacije, koja se u Srbiji sprovodi već šest godina, a u RS četiri godine, 62 novoosnovana inovatna preduzeća.

Inovator iz Banjaluke Zoran Dujaković na ovom takmičenju predstavio je svoj proizvod “ortopedski držač kičme”.

“Ovaj držač, koji ima oblik stalka, pomaže ljudima koji imaju problema sa kičmom da se rasterete tokom obavljanja dnevnih aktivnosti”, istakao je Dujaković.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj (RS) organizuju Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Savez inovatora RS, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnologije.

Izvor Agencije