BANJALUKA – Održavanjem okruglog stola juče su završeni “Energetski dani Banjaluka 2010″, čiji je cilj bio da se javnosti i stručnim krugovima skrene pažnja na problem klimatskih promjena i efikasnijeg trošenja električne energije.

“Zaključak Savjeta za klimatske promjene grada je da je Banjaluka u ovoj oblasti u BiH apsolutni lider”, rekao je novinarima gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.

On je naveo da su visoke temperature, suše, poplave i olujni vjetrovi rezultat klimatskih promjena i protiv toga se treba boriti kako bi se onemogućila dalja devastacija prirode.

“Ako ne budemo radili na tome i ako se svi u to ne uključimo doživljavaćemo prirodne katastrofe”, precizirao je Davidović.

Član Savjeta za klimatske promjene grada Banjaluke Petar Gvero rekao je da je svrha ovoga skupa bila da se ljudi iz poslovnog, finansijskog svijeta, institucija, krajnjih korisnika iz ovih oblasti sastanu, kako bi se izrodile poslovne aktivnosti koje će dovesti do nekih poslovnih realizacija.

“Energetski dani Banjaluka 2010″ trajali su od 22. do 24. novembra u Banjaluci i prvi su ovakav skup u BiH čiji je cilj da se promovišu napredne evropske vrijednosti u oblasti inteligentnog korištenja energije, obnovljivih izvora energije, značaja smanjenja emisija stakleničkih gasova i smanjenja zagađenja.

Izvor Agencije