BANJALUKA – Mandatar za sastav nove vlade RS Aleksandar Džombić istakao je danas da su ciljevi ekonomske politike RS za 2011. godinu zaštita i očuvanje radnih mjesta, podrška privredi i pozitivan privredni rast, te očuvanje socijalne stabilnosti u RS.

“Cilj nam je zadržavanje nivoa javnih investicija, promovisanje i realizacija projekata kroz javno-privatno partnerstvo, zaštita imovine i stanovništva RS od elementarnih nepogoda, zadržavanje fiskalne stabilosti RS, podrška finansijskom sektoru i nastavak reformi na unapređenju kvaliteta sistema obrazovanja”, rekao je Džombić, predstavljajući pred Narodnom skupštinom RS dokument “Ekonomska politika RS za 2011. godinu”.

On je naglasio da će Vlada RS i u narednoj godini nastaviti restriktivnu politiku javne potrošnje i mjere štednje na svim nivoima s ciljem održavanja stabilnog fiskalnog sistema.

“Osim toga, s ciljem obezbjeđivanja stabilnosti van budžetskih fondova i socijalne pravičnosti poreskog sistema izvršiće se prilagođavanje na prihodovnoj strani koja će imati za posljedicu zadržavanje nivoa u isplati socijalnih davanja”, dodao je Džombić.

Prema njegovim riječima, javne investicije moraju dati doprinos ostvarenju opštih ciljeva razvojne politike i ne smiju biti manje od 20 odsto BDP-a.

“Javne investicije moraju dati doprinos ostvarenju opštih ciljeva razvojne politike, a javne investicije u društvenu i fizičku infrastrukturu su značajan rod projekcije BDP-a u ovoj godini”, rekao je Džombić.

Džombić je naglasio da će buduća vlada RS provesti reformu socijalnog i javnog sektora.

On je napomenuo da je u narednoj godni predviđeno da pokrivenost uvoza izvozom iznosi 57,4 odsto, te da je cilj Vlade RS da već 2012.godine ta pokrivenost pređe nivo od 60 odsto.

“Do rasta izvoza, a samim tim i povećanja pokrivenosti uvoza, doći će kroz povećanje konkurentnosti domaće privrede, podršku izvoznim preduzećima i proširenjem njihovih proizvodnih kapaciteta, uz supstituciju uvoza domaćim proizvodima”, dodao je Džombić.

Prema njegovim riječima, Vlada RS je značajno poboljšala položaj zaposlenih i penzionera u posljednjih pet godina.

“Dolazi vrijeme nepopularnih mjera, ali imperativ Vlade RS je da se ponaša društveno odgovorno i da dugoročnim ciljevima da prioritet”, zaključio je Džombić.

Predstavnici Privredne komore R/, Saveza sindikata i Udruženja penzionera Srpske iznijeli suposlanicima Narodne skupštine svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na Prijedlog ekonomske politike RS za 2011. godinu.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da u sadašnjoj situaciji nema mjesta novim opterećenjima koja zahvataju iz privrede i da njima neće doći do najavljenih i planiranih poboljšanja likvidnosti i smanjenja fiskalnih opterećenja.

“Pozivam radnike organa javne uprave Republike Srpske koji su nezadovoljni svojim smanjenim platama da dođu raditi u privredi”, istakao je Đurić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić najavila je da je sindikat neće podržati nijedan dokument koji urušava ili smanjuje prava radnika.

“Ima li ekonomska politika odgovor za 145 000 nezaposlenih, za niske i neredovne plate, za utaje poreza i sivu ekonomiju u kojoj se godišnje gubi oko 400 miliona KM? Imam pisane najave više poslodavaca da će novo zahvatanje iz poslovne zajednice fakturisati zaposlenima što će značiti ili smanjenje plata ili otpuštanje radnika”, kazala je Mišićeva.

Prema njenim riječima, oni koji poštuju zakone dobiće nove namete, a oni koji ne poštuju i dalje će se provlačiti, te su stoga potrebne analize rada Poreske uprave i Republičke uprave za inspekcijske poslove i kvartalni izvještaji o realizaciji ekonomske politike.

“Stezanje kaiša nekima će biti oko struka, a nekima oko vrata, a to su radnici u privredi koji mjesecima ne dobijaju platu, koji čekaju posao ili povezivanje staža. Na prvom mjestu tražimo zaštitu prava radnika koji rade za polovinu prosječne plate u RS”, istakla je Mišićeva.

Ona je dodala da bi sindikat podržao povećanje doprinosa kada bi ono značilo veće penzije i veće plate za radnike u zdravstvu, ističući da to nije slučaj, nego se doprinosi povećavaju radi likvidnosti fondova.

Predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj rekao je da penzioneri traže povećanje doprinosa za PIO sa 17 na 21 odsto, jer sada predloženo povećanje na 18 odsto ne znači veće penzije nego samo likvidnost Fonda PIO Republike Srpske.

“Prosječna penzija u RS je 163 evra, a plata 400 evra, dok je u Srbiji, gdje su doprinosi veći, odnos plate i penzije povoljniji u korist penzionera: prosječna penzija je 200 evra, a prosječna plata 320 evra”, pojasnio je Rakulj.

Poslanik SNSD-a u Radmila Stojnić smatra da je Ekonomska politika Republike Srpske za 2011. kvalitetan dokument i da se mogu ispuniti njegovi ciljevi.

“Dajem punu podršku ekonomskoj politici Srpske za narednu godinu, zbog nastojanja da se unaprijedi poslovni ambijent ukidanjem administrativnih prepreka, pojednostavljenjem procedura potrebnih za investicije, smanjenjem administrativnih troškova poslovanja, te povećanjem efikasnosti rada držane administracije i javnih preduzeća”, rekla je Stojnićeva tokom raspave.

Ona je istakla da će ekonomska politika stvoriti uslove za nastavak neophodnih reformi u penzionom i zdravstvenom sistemu, i naglasila da će 2011. godina biti teška i opterećena krizom, ali da je Vlada Srpske opredijeljena ka dugoročnim ciljevima i reformama koje će kao efekat imati socijalno održivu Republiku Srpsku.

Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Svjetlana Sredić rekla je da osnovni cilj ekonomske politike treba biti unapređenje poslovnog ambijenta u Srpskoj.

Ona je istakla da je pred Srpskom veoma težak period, te da je neophodno jednistvo svih političkih faktora kada je riječ o provođenju ekonomske politike RS za narednu godinu.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić ocijenio je da je dokument  loš i da je mogao biti sadržajniji, kao i da će u narodnoj godini doći do realnog pada plata u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Zoran Latinović rekao je da je vidljiva nekonzistentnost ciljeva i mjera ekonomske politike Srpske za narednu godinu.  On smatra da će najveći teret ekonomske krize podnijeti privreda u RS.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić smatra da je navedeni dokument skup paušalnih ocjena.

Narodna skupština RS usvojila je prije toga po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji kojim se uređuju odnosi i obaveze RS po pitanju snabdijevanja Brčko distrikta strujom.

Za zakon je glasalo 78 poslanika, niko nije bio protiv, a dva su bila uzdržana.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je da se ovim zakonom utvrđuje jasan pravni okvir za snabdijevanje Brčko distrikta električnom energijom od preduzeća iz RS, te kompletira jedan od uslova za transformaciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije /EUSR/.

“Brčko distrikt je godinama snabdijevan električnom energijom na bazi jednogodišnjih ugovora koje je sa lokalnim komunalnim preduzećem sklapala Elektroprivreda RS sve do 30. juna ove godine, a sada ga strujom snabdijeva Elektroprivreda BiH na osnovu potpisanog polugodišnjeg ugovora koji ističe 31. decembra 2010. godine”, podsjetio je Puhalac.

On je naglasio da u Mapi puta treba navesti da se ne proširuje nadležnost Državne regulatorne agencije za elektirčnu energiju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da ovaj zakon predstavlja rješenje problema koji nije isfabrikovala RS već OHR.

“Vlada RS i Narodna skupština RS nisu prihvatile rješenja koja je OHR nametnuo u decembru prošle godine, a drugi su, uključujući i Brčko distrikt, ušlu u implementaciju tih rješenja”, istakao je Radojičić.

On je pojasnio da građani Brčko distrikta štetnost OHR-ovih rješenja nisu osjetili neposredno iz svog džepa, već posredno iz budžeta distrikta, budući da je OHR odlučio da se to subvencioniše.

“Po tome bi građani distrikta od 1. januara 2011. godine imali struju za 40 odsto skuplju nego građani RS, ali RS je uvijek imala i ima i dalje interes da građane distrikta strujom snabdijeva pod istim uslovima kao i građane RS”, naveo je Radojičić.

On je naglasio da je RS u mogućnosti da struju po istoj cijeni RS obezbijedi građanima distrikta do mjernog mjesta, da je to povoljno rješenje za sve učesnike i da “Elektroprvreda RS” nije na gubitku.

“Kako će njihova komunalna preduzeća i njihova vlada dalje, to je nešto na šta mi ne možemo uticati”, dodao je Radojičić.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije /SP/ i Partije ujedinjenih penzionera /PUP/ Petar Đokić rekao je da je ovaj zakon u korist građana Brčko distrikta i da je to jedan ozbiljan i kvalitetan korak koji RS preduzima da zaštiti građane distrikta.

“Nadam se da će ovo biti dobar put da se preostala sporna pitanja u vezi sa Brčko distriktom riješe i da se supervizija okonča, a kancelarija supervizora zatvori”, poručio je Đokić.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica pozvao je Narodnu skupštinu da obaveže Vladu RS da obezbijedi garancije da će građani distrikta imati jednake uslove kao građani RS kad su u pitanju cijene sve od tarifnog paketa do krajnjeg potrošača, ali ovaj zaključak SDS-a nije dobio podršku skupštinske većine.

Izvor Agencije