SARAJEVO/BANJALUKA – Prema podacima portala Posao.ba, u prošloj godini je bilo prosječno 38 prijava za jedno radno mjesto u BiH, a mjesečno je primano oko 11.000 prijava za oglašena radna mjesta.

“Takođe, mjesečno je oko 5.000 lica u prosjeku apliciralo na konkurs za posao”, navedeno je u njihovim podacima.

Najtraženiji i u 2010. godini, kao i u prethodne dvije, bili su komercijalisti, prodavači, trgovci, administrativni radnici, menadžeri, poslovođe, računovođe, revizori i slično.

“Najdeficitarnija zanimanja su bila farmacija i biotehnologija, menadžment i upravljanje, ugostiteljstvo i informatika, dok su suficitarna bila bankarstvo, policija, zaštitarske usluge, proizvodnja i slično”, podaci su portala Posao.ba.

Ističu da su poslodavci u BiH prošle godine kao najvažnije uslove za zaposlenje, u čak 87 odsto slučajeva, od radnika tražili poznavanje rada na računaru i znanje stranog jezika, najčešće engleskog.

Od ostalih uslova u konkursima poslodavci su najviše tražili visoku i srednju stručnu spremu, te radno iskustvo između jedne i četiri godine.

“Oko 30 odsto poslodavaca je kao uslov tražilo posjedovanje vozačke dozvole i vozačko iskustvo i to uglavnom za prodajne poslove na terenu”, navodi Posao.ba.

Građani koji su u prošloj godini tražili posao najviše su bili zainteresovani za poslove prodaje, administrativne poslove, zatim za poslove u oblasti finansija kao i poslove u bankarskom sektoru.

Alija Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, kazao je da, s obzirom na to da se u vremenu u kojem živimo osnovna pismenost povezuje s tim koliko znamo koristiti računare i novu tehnologiju, logično je da poslodavci prilikom zapošljavanja traže to znanje.

“Svaki moderan menadžment mora imati ljude koji znaju strane jezike i znaju koristiti računar, to je potpuno logično”, naveo je Bakšić.

Podatak da se na jedno radno mjesto prijavi skoro 40 ljudi, smatra Bakšić, najbolje pokazuje kakvo je stanje na tržištu rada.

“Kod nas je godinama stopa nezaposlenosti između 30 i 40 odsto, a polovina stanovnika je na granici siromaštva. Vlast ne čini ništa da nekim povlasticama poslodavcima podstakne zapošljavanje jer je nezaposlenost glavni problem u BiH”, pojasnio je Bakšić.

Najdeficitarnija zanimanja

farmacija

menadžment i upravljanje

ugostiteljstvo

Suficitarna zanimanja

bankarstvo

policija, zaštitarske usluge

proizvodnja

Menadžeri najplaćeniji

Najplaćeniji u prošloj godini bili su menadžeri sa platom od 4.726 KM, zatim lizing direktori 3.045 KM, dok su direktori prodaje imali platu 2.631 KM.

“Najnižu platu prošle godine imao je obućar sa prosječnom platom od 466 KM, zatim spremačica 499, anketar i nutricionista 501, posao kasira i čuvanje djece po 514, hostesa je imala platu od 540, a pakirer 545 “, pokazali su podaci o visini mjesečnih primanja u BiH.

Izvor Agencije