BROD – Rafinerija nafte Brod na osnovu Plana aktivnosti, mjera i rokova za postepeno smanjenje emisija, odnosno zagađenja životne sredine prati nivo i kvalitet izduvnih gasova iz svojih postrojenja.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske navode da je Rafinerija još u julu 2009. godine podnijela zahtjev za odobrenje ovog plana.

– Ovaj plan aktivnosti odobrilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a poštivanje njegove realizacije prate nadležni inspekcijski organi – istakla je portparol Ministarstva Aleksandra Vukašinović.

Ona je podsjetila da se radi o postrojenjima koja su izgrađena prije donošenja Zakona o zaštiti životne sredine i ratifikacije Konvencije ESPO.

Dodala je da je posljednji rok za podnošenje zahtjeva za ekološku dozvolu za navedeno postrojenje 31. avgust ove godine.

Predstavnici grada Slavonski Brod saopštili su juče da je njihovo Upravno odjeljenje za građevinarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoline zatražilo hitno uključivanje predsjednika i predsjednika Vlade Hrvatske, kao i niza nadležnih ministarstava u rješavanje problema zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu, za čije je zagađenje, navode, kriva Rafinerija nafte Brod. Istakli su i da je o ovom problemu obaviještena i Delegacija EU u Hrvatskoj.

– Podaci o zagađenju vazduha nisu bili dostupni gotovo tri mjeseca, a kada su 10. januara konačno objavljeni, utvrđeno je da se radilo o čestim i velikim prekoračenjima graničnih vrijednosti. Kako se zagađenje vazduha od strane Rafinerije nafte u Brodu i poslije niza upozorenja neprestano ponavlja, smatramo da se ovdje radi o međunarodnom incidentu – saopšteno je iz uprave Slavonskog Broda.

U pismu poslatom predsjedniku i premijerki Hrvatske navodi se da je prekoračenje H2S bilo čak 41 put iznad granice.

Vukašinovićeva je podsjetila da će prema dosadašnjim investicionim ulaganjima, kao i planom ulaganja do 2015. godine, Rafinerija nafte Brod dalje veliku pažnju pridavati dostizanju ekoloških standarda i zaštite životne sredine.

Postrojenja

Rafinerija nafte Brod ranije je demantovala tvrdnje da je zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu prouzrokovano radom njihovih postrojenja.

– Mjerenja nisu pokazala bilo kakva prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti prema Pravilniku o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha i Uredbi o graničnim vrijednostima zagađujućih materija u vazduhu koju je donijela Vlada Hrvatske – naveli su tada u saopštenju iz Rafinerije Brod.

Izvor Agencije