PALE – Poslije uspješnog proboja na tržište Srbije, široka paleta proizvoda paljanske Mesne industrije “Panifleks” već ovog ljeta trebalo bi da se nađe i na tržištu Rusije i još nekih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a takav iskorak rezultat je dugogodišnjih ulaganja u razvoj proizvodnih kapaciteta i konstantno praćenje savremenih standarda koji definišu kvalitet i higijensku ispravnost proizvoda.

Direktor "Panifleksa", Jovan Pandurević, ističe da je višegodišnji trud donio rezultate, te da su proizvodi ove mesne industrije, pored već potvrđenog kvaliteta na tržištu Republike Srpske, za kratko vrijeme postali i prepoznatljiv brend u Srbiji. To je u značajnoj mjeri ojačalo i izvoznu strategiju u ukupnom plasmanu mesa i mesnih prerađevina iz savremenog pogona u Jahorinskom Potoku.

– Možemo biti i te kako zadovoljni ostvarenim planovima. Trenutno na tržište Srbije isporučujemo oko 20 tona mesnih prerađevina mjesečno, što je više nego solidno, imajući u vidu naše kapacitete. Sve je izglednije da ćemo se za nekoliko mjeseci pojaviti i na tržištu zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, što će biti, novi značajan uspjeh – kaže Pandurević.

Imajući u vidu činjenicu da dobri poslovni rezultati "Panifleksa" nisu došli preko noći, Pandurević je podsjetio da je preduzeće redovno ulagalo sredstva u razvoj i pratilo savremene standarde, što je praksa od koje se nije odustalo ni u periodu obilježenom ekonomskom i finansijskom krizom.

– Pored sredstava iz profita preduzeća, za razvojne aktivnosti koristili smo i kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke RS, koja smo uglavnom investirali u izgradnju prasilišta. Riječ je o objektu koji nam je nedostajao, a koji nam je i te kako bio potreban, jer je proizvodnja u najvećoj mjeri bazirana na preradi svinjskog mesa – naglasio je Pandurević.

On je najavio i nove investicije, koje predviđaju dogradnju postojećeg proizvodnog zdanja, u kojem bi se uskoro trebala naći još jedna rashladna komora, te novo skladište i prostorija za pakovanje. To je sasvim dovoljno da se odgovori potrebama proizvodnje koja se u ovom preduzeću trenutno mjeri ukupnom količinom od oko 16 tona mesa dnevno, od čega se dobar dio prerađuje.

Razvoj "Panifleksa" pratilo je i povećanje broja zaposlenih. Trenutno je u ovoj mesnoj industriji stalno zaposleno 37 radnika, što je za oko 20 odsto više nego prošle godine.

    Garantovano od svinjetine

    Na tržištu Republike Srpske i Srbije, proizvodi "Panifleksa" prepoznatljivi su i po marketinškoj poruci "Garantovano od svinjetine", kao i sličnoj poruci o porijeklu proizvoda "Made in Republika Srpska".

    Prema sadašnjim planovima, ove prepoznatljive poruke uskoro bi se mogle naći i na nekom od moskovskih bilborda, a ne treba sumnjati da će kupci tačno znati odakle im dolaze proizvodi.

Izvor Fokus