BANJALUKA – Iako krajnji rok za prijavu nekretnina u fiskalni registar nepokretnosti RS ističe za devet dana, do sada je u kancelarije Poreske uprave RS podneseno nešto više od 1,3 miliona prijava, što je, kako se procjenjuje, nešto manje od polovine prijava koje bi trebalo da pristignu.

U Poreskoj upravi RS istakli su da su s približavanjem posljednjeg dana za prijavu, 31. marta, građani postali sve ažurniji, te da očekuju da će u narednim danima, shodno tradiciji, u posljednji čas odziv biti mnogo veći.

“Kako bismo što većem broju poreskih obveznika omogućili da prijave svoje nepokretnosti do isteka roka, šalteri banjalučke Poreske uprave RS će raditi do 18 časova”, rekla je Mila Štrkić, portparol Poreske uprave RS, dodajući da će šalteri biti otvoreni i u subotu do 15 časova.

Štrkićeva je istakla da rok za prijavu nepokretnosti neće biti produžavan, podsjećajući da je kazna za one koji ne prijave nekretninu 1.000 KM.

Poreska uprava RS je na svojoj internet stranici postavila spisak opština, mjesnih zajednica i kancelarija u kojima poreski obveznici mogu predati prijavu za fiskalni registar nepokretnosti, dok sa ove stranice obveznici mogu preuzeti obrasce za prijavu nekretnina.

Na prijavu nepokretnosti novim Zakonom o porezu na nepokretnosti obavezni su svi, a plaćanja su oslobođeni vlasnici poljoprivrednih zemljišta, nepokretnosti u vlasništvu državnih organa, diplomatskih predstavništava, vjerskih zajednica i nekretnine javne infrastrukture, zatim nekretnine koje se koriste za obrazovne, sportske, kulturne, naučne, zdravstvene i humanitarne svrhe, ukoliko se ne koriste za sticanje ekonomske koristi.

Zakon je oslobodio plaćanja poreza obveznike koji su vlasnici stanova i kuća do 50 metara kvadratnih, uvećanu za po deset metara kvadratnih za svakog člana domaćinstva, tako da na primjer ukoliko četvoročlana porodica živi u stanu od 80 metara kvadratnih zakon predviđa apsolutno poresko oslobađanje, što do sada nije bio slučaj.

Mile Banika, v.d. direktora Poreske uprave RS, još ranije je rekao da će za svaku površinu koja prelazi ovu granicu vlasnici platiti porez u rasponu od 0,05 do 0,5 odsto za procijenjenu tržišnu vrijednost imovine.

“Tržišnu vrijednost nekretnina određuje Poreska uprava RS, dok lokalne zajednice utvrđuju stopu oporezivanja u rasponu od 0,05 do 0,5 odsto”, rekao je Banika.

Primjena novog Zakona o porezu na nepokretnosti počinje 1. januara naredne godine i s njegovim stupanjem na snagu prestaje oporezivanje prometa nekretnina, kao i oporezivanje njihovog poklanjanja.

Izvor Agencije