SARAJEVO – “Šume Republike Srpske” posjeduju FSC sertifikat održivog gazdovanja, a u Federaciji BiH samo jedno šumsko preduzeće i to u Unsko-sanskom kantonu, rekao je izvršni direktor Drvnog klastera u BiH Matko Stjepanović.

Stjepanović kaže da u FBiH od 300 drvoprerađivača, samo 11 ima COC sertifikat, a u Srpskoj 35 firmi koje se bave preradom drveta. Ovaj sertifikat ukazuje na to da su proizvodi drvopređivača u cijelosti izrađeni od drživih drvnih proizvoda.

On je na godišnjoj konferenciji o šumarstvu u BiH upozorio da od 1. januara naredne godine zemlje EU neće uvoziti robu od firmi koje ne posjeduju COC sertifikat, te da će izvozno tržište za drvoprerađivače u BiH od ovog datuma biti veoma suženo.

“Na žalost, ministarstva industrije i energetike u oba entiteta nisu baš pokazala preveliki interes za pomoć firmama koje se bave preradom drveta da dobiju COC sertifikat. Na tome radi Privredna komora RS, dok se u Federaciji na tome radi samo u Unsko-sanskom kantonu”, rekao je Stjepanović novinarima.

On smatra da bi investicije u COC serifikat, odnosno u FSC kao polazni sertifikat sa dobijanje COC sertifikata, trebalo da bude strateški interes BiH i izražava žaljenje što su u jednom trenutku socijalni interesi prevladali strateške interese zemlje.

Stjepanović je naveo da šuma pokriva oko 2,8 miliona hektara ukupne površine BiH i da, uz vodu, predstavlja najveći prirodni resurs koji je uz to obnovljiv, te da uz pravilno gazdovanje, šumarstvo i drvni sektor predstavlja veliki potencijal zemlje.

“Evropsko tržište drveta vrijedno je 200 milijardi evra. Kada bi BiH postavila sebi cilj vezan za šumarstvo i drvopreradu, dostizanje samo jednog procenta, dalo bi joj puno novca. Mislim da bi drvni sektor trebalo proglasiti strateškim sektorom i da se svi angažujemo na tome. Umnogome bi bio smanjen broj nezaposlenih kojih je u BiH više od pola miliona”, istakao je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, do 90-ih godina prošlog vijeka iz BiH izvoženo je više od 2,2 milijardi KM iz šumarskog sektora, a danas 700 miliona KM. Zaposlenih u ovom sektoru bilo je tri puta više nego danas.

Izvor Agencije