BANJALUKA – Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da nije bilo nikakvih promjena po korisnicima u iznosima stavki budžetske potrošnje u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu u Narodnoj skupštini RS.

“Ono što ja znam jeste da nije bilo promjena mimo procedura o kojima Narodna skupština RS raspravlja “, rekao je Kasipović danas na sjednici parlamenta tokom “Aktuelnog časa”, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije Dragana Čavića da li je u budžetu RS za 2011. godinu izvršena bilo kakava izmjena u iznosima stavki budžetske potrošnje po korisnicima u odnosu na usvojeni.

Čavić tvrdi da je ovogodišnji budžet RS u odnosu na usvojeni “promijenjen” i da je ove navode provjerio, jer je svjestan da je riječ o teškim optužbama.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević istakao je da će se zajedničko preduzeće kompanija iz RS i Rusije “Jadran – naftagas” Banjaluka baviti istraživanjem i eksploatacijom nafte i gasa na teritoriji RS.

“Najnovije procjene nagovještavaju postojanje potencijalnih rezervi nafte u RS većih od 10 miliona tona, što može obezbijediti proizvodni maksimum od 780 000 tona godišnje”, rekao je Kovačević, odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Siniše Dodika, dokle se stiglo u istraživanju ugovora o zajedničkom istraživanju nafte i gasa na području RS sa ruskom kompanijom.

Kovačević je napomenuo da je predviđeno vrijeme istraživanja prema projektu pet godina.

Na zahtjev Kluba poslanika PDP-a data je skupštinska pauza do 13.00 časova.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić rekao je da je PDP zatražio pauzu i hitnu sjednicu skupštinskog Kolegijuma da bi bile otkloljene dileme u vezi sa tvrdanjama Čavića da je je budžet RS za 2011.godinu u odnosu na usvojeni “promijenjen”.

Izvor Agencije