BANJALUKA – Trebinjski Podrumi “Vukoje” su na 78. Međunarodnom sajmu poljoprivrede “Novi Sad 2011″ ostvarili do sada nezabilježen uspjeh u istoriji ove manifestacije, osvojivši 11 zlatnih medalja za svih 11 vina kojima su se predstavili.

Trebinjska vina “Vukoje” proglašena su apsolutnim šampionima u kategoriji vina, ovjenčavši se sa tri velike zlatne medalje za: carsko vino, zlatnu selekciju i vranac rezervu, dok su zlatne medalje osvojile njihova: tamjanika, tribunija roze, tribunija šardone, tribuija pino noar, tribunija merlo, tribunija kaberne sauvinjon, zlatna selekcija bijela i hercegovačka žilavka.

Zbog činjenice da su na proteklom novosadskom sajmu nadmoćno pobijedili kompletnu konkurenciju, Podrumi “Vukoje” su osvojili i pehar za kvalitet vina novosadskog sajma.

Novosadski sajam poljoprivrede je najstarija sajamska manifestacija ovog tipa u regionu i decenijama se na njoj predstavljaju najbolji evropski proizvođač vina i rakija.

Ovim velikim uspjehom Podrumi “Vukoje” su ove godine potvrdili svoju lidersku poziciju, zbog činjenice da je sajam okupio jaku konkurenciju vinarija jugoistočne Evrope.

“Fenomenalan zabilježeni rezultat je potvrda da je naša poslovna orijentacija da insistiramo na vrhunskom kvalitetu, a ne kvantitetu u proizvodnji vina”, rekao je Radovan Vukoje, direktor Podruma “Vukoje”, dodajući da ih je upravo ovakvo razmišljanje učinilo najboljom vinarijom u jugoistočnoj Evropi.

On je istakao da su Podrumi “Vukoje” u posljednjih deset godina osvojili preko 100 medalja za kvalitet na sajamskim manifestacijama regiona, ali i u Briselu, Ženevi, Parizu, Milanu i Pragu.

Od 2003. godine Vukoje je ušao u projekat realizacije vinskih cesta Hercegovine, koji je zbog originalnog sadržaja u protekloj godini posjetilo oko 10.000 turista.

“Vinski turizam nije samo priča o vinu, on oslikava ljude kraja, a stara rimska poslovica kaže: Da biste upoznali jedan narod, sjednite sa njim za sto da vidite šta jedu i kakvo vino piju”, priča Vukoje.

On smatra da Hercegovci mogu napraviti veliku i bogatu ponudu kada je u pitanju zdrava hrana i zdrav život, kojima se može napraviti bogata etno i gastro turistička ponuda.

Vukoje je najavio da u narednoj godini planira na tržište da lansira prvi šampanjca iz RS, te da će na taj način biti zaokružena još jedna vinska priča u njihovoj bogatoj kolekciji.

“Za kvalitetna vina nikada nije problem pronaći plasman, a zbog ograničenih količina koje proizvodimo, imamo problem da izađemo u susret naraslim potrebama tržišta”, istakao je Vukoje.

Podrumi “Vukoje” su proteklih nekoliko godina napravili proboj na skandinavsko tržište, koje je veliki potrošač vina, zatim američko tržište, dok ove godine planiraju izlazak na švajcarsko tržište.

“Najveći izazov za nas je da opstanemo u kvalitetnoj proizvodnji vrhunskih vina i da nastavimo našu priču uspjeha”, rekao je Vukoje.

Loze vinarije “Vukoje” prostiru se na 22 hektara trebinjske zemlje i to na površinama na kojima se miješaju mediteranska i submediteranska klima na kojima se prostire 100.000 loza autohtonih i stranih sorti grožđa.

Podrumi “Vukoje” posjeduju vinograde na dva lokaliteta: Carski vinograd Ušće, na kojima je Austrougarska još 1894. podigla vinograde, i u Zasad polju.

Nagrađena vina i na “Vinosauru”

Podrumi “Vukoje” će svoja nagrađena vina predstaviti na četvrtom banjalučkom festivalu vina “Vinosaur”, koji će biti održan 26. i 27. maja u hotelu “Bosna” .

“Svi istinski enofili iz Banjaluke i posjetioci ‘Vinosaura’ će imati priliku da probaju naša vina i da se na najbolji način uvjere u njihov kvalitet”, rekao je Radovan Vukoje, direktor Podruma “Vukoje”.

Izvor Agencije