BANJALUKA – U kapitalnoj investiciji izgradnje termoenergetskog bloka “Ugljevik 3” korist će imati cijela RS, jer će biti zaposleno veoma mnogo ljudi, a najveći dio građevinskih radova biće povjeren domaćim kompanijama, rekao je Siniša Majstorović, direktor preduzeća “Comsar Energy Republika Srpska”.

Majstorović je rekao da izgradnja ovog bloka podrazumijeva izgradnju termoenergetskog objekta instalisane snage od 400 megavata, odnosno dvije jedinice neto kapaciteta od po 200 megavata.

– Vrijednost investicije okvirno se procjenjuje na 400 miliona maraka. Već su preduzete brojne pripreme za realizaciju projekta, koje će donijeti veliki prosperitet opštini Ugljevik, ali i samoj RS. Nakon dobijene koncesije, započeta su detaljna geološka istraživanja rezervi uglja na području opštine Ugljevik i Lopare. Plan je da se do februara 2012. godine završi prva faza istraživanja i da se urade elaborati o klasifikaciji ovog mineralnog resursa – rekao je Majstorović.

Prema njegovim riječima, paralelno s tim u toku je izrada studije izvodljivosti koja će takođe biti gotova do kraja februara.

– Ekološka studija je u završnoj fazi i preduzimaju se svi neophodni koraci kako bi se ispoštovala zakonska procedura za podnošenje zahtjeva za odobrenje izgradnje buduće termoelektrane.

"Comsar" uskoro planira da započne izgradnju kampa za smještaj više stotina radnika, koji bi se trebao sagraditi u roku od nekoliko mjeseci – rekao je Majstorović.

On je dalje dodao da se radi na ispunjavanju neophodnih zakonskih uslova za gradnju puta i mosta preko rijeke Janje, a početak gradnje planiran je za proljeće ove godine.

– Takođe, građevinski radovi na pripremi lokacije, gdje će biti buduće postrojenje, planirani su u prvoj polovini 2012. godine. Za sve gore navedene radove raspisani su tenderi i u toku je izbor izvođača. Bitno je napomenuti da će najveći broj građevinskih radova biti dodijeljeno domaćim kompanijama. "Comsar" će se u skladu sa svojim poslovnim opredjeljenjem, kao i dugogodišnjom praksom svog osnivača Rashida Sardarova, ponašati društveno korisno kroz zapošljavanje i stipendiranje mladih ljudi. Plan nam je da veoma mnogo ljudi angažujemo u ovoj kapitalnoj investiciji u kojoj će korist imati cijela RS – zaključio je Majstorović.

Odgovarajući na pitanje koliko će trajati radovi, Majstorović je rekao da se, zahvaljujući finansijskoj snazi i metodologiji koju je usvojio "Comsar", vrijeme gradnje procjenjuje na 30 mjeseci od datuma započinjanja projekta i dobijanja svih potrebnih dozvola lokalnih vlasti.

– U tom smislu, već smo u završnim pregovorima s dobavljačima opreme za buduće termoenergetsko postrojenje i u narednom periodu očekujemo zvanično potpisivanje ugovora za opremu koja će biti instalirana u glavni pogonski objekat termoenergetskog bloka "Ugljevik 3".

Početak gradnje se planira za proljeće 2012. godine – istakao je Majstorović.

On je podsjetio da je preduzeće "Comsar Energy Republika Srpska" osnovano kao društvo s ograničenom odgovornošću u julu 2011. godine, sa sjedištem u Banjaluci i sa ciljem izgradnje termoenergetskog bloka "Ugljevik 3".

Izvor Agencije