BERLIN – Filozof i sociolog Jirgen Habermas u obraćanju skupu njemačke Socijal-demokratske stranke (SPD) kritizirao je SPD zbog podrške, kako u opoziciji, tako i sada u vladajućoj koaliciji, politici Angele Merkel, odnosno njenom "drastičnom tretmanu" koji nameće zemljama pogođenim krizom.

Njemački stav o europskoj krizi, po mišljenju 84-godišnjeg filozofa, podriva Uniju iznutra. Pristup Angele Merkel, "koji pogoduje investitorima", nanosi veliku štetu demokraciji, upozorio je Habermas i dodao kako on ima i "neopisive" društvene posljedice u zemljama pogođenim krizom, te da je izazvao val nacionalizma širom Europe.

"U našem nacionalnom interesu nije da se vratimo na onaj hegemonistički stav koji je utro put za dva svjetska rata i koji je prevladan tek ujedinjenjem Europe," rekao je profesor.

Habermas, jedan od najistaknutijih njemačkih intelektualaca, dugo se zalaže za veću europsku integraciju. Zbog toga je njegovo upozorenje, da najveća članica vodi europski blok u suprotnom smjeru, bilo neugodno čak i članovima SPD-a.

U tridesetominutnom govoru, profesor se osvrnuo na njemački pogled krize državnih dugova. Nakon što su prije krize pohlepno gutale jeftine pozajmice, smatra službena Njemačka, sada su potrebni drastična fiskalna dijeta i društvene reforme, kao preduvjet za solidarnost glavnih članica eurozone predvođenih Njemačkom.

Berlin je iskoristio svoju ekonomsku i političku moć za nametanje mjera spašavanja koje su prikladne njezinoj – ali ničijoj drugoj – ekonomskoj tradiciji. To se, kako je istaknuo, dogodilo ne kroz tradicionalne kanale donošenja odluka u EU, kroz "zajedničku metodu", već kroz to što je Europsko vijeće, koji okuplja europske lidere, "sâmo sebe ovlastilo".

Konačno, kad su postigli dogovore o reformama i spašavanju izvan zakona EU, Berlin se odrekao "posljedica jednostrane politike štednje" koje su bile neizbježne, rekao je Habermas.

Upozorio je da će ubuduće tehnokratski, međuvladin pristup Berlina koji "nacionalne vlade i građane tretira kao maloljetnu djecu", smanjiti raspoloženje za većim europskim jedinstvom.

Ključno je – suprotstaviti se upravo tome, rekao je profesor. To se može učiniti odustajanjem od mjera štednje te prihvaćanjem stimulativnih mjera. Habermas je rekao da Njemačka ne treba brinuti da će se zbog krize usporiti proces reformi.

Ima puno razloga zbog kojih nam je potrebno veće europsko jedinstvo, ali građani zemalja članica će ga odbacivati dok god ne budu imali veću demokratsku kontrolu.

"Tehnokratski pristup zatvorenih vrata" u krizi povećao je utjecaj Njemačke unutar EU, ali je i potaknuo snažan otpor Berlinu, kaže Habermas.

"Savezna vlada je zauzela položaj hegemona u Europi i tako stvorila eksplozivnu situaciju," rekao je.

Pored toga, jedno novo istraživanje osporilo je mit star deset godina, da su njemačke ekonomske i društvene reforme dovele do brzog oporavka te zemlje, što se sad nameće kao model zemljama u krizi.

Istraživanje koje će objaviti Journal of Economic Perspectives tvrdi kako reforme "nisu ključne niti esencijalne u procesu povećanja konkurentnosti njemačke industrije".

U izvješću se upozorava da njemačke reforme ne mogu biti "preslikane" u zemlje koje najčešće imaju potpuno drugačiju strukturu. Umjesto toga, ekonomisti savjetuju da treba slijediti primjer Njemačke u decentralizaciji dogovora oko novčanih nadoknada radnicima, na razinu tvrtki, kako bi se postigla veća fleksibilnost u iznosu plaća i kako bi "zaposleni ponovo imali koristi kad se ekonomski uvjeti poprave". (SEEbiz)