PEKING – Ukupno 57 zemalja svijeta dobilo je „zeleno svjetlo“ da postanu države-osnivači nove Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB), saopštila je kineska vlada.

Među državama-osnivačima AIIB-a je i Norveška, uprkos tome što su njeni aktuelni diplomatski odnosi sa Kinom u dubokoj krizi otkako je jedan kineski disident dobio Nobelovu nagradu, prenosi Frans pres.

Među posljednjih sedam država kojima je do isteka roka za podnošenje prijave, 31. marta, odobreno članstvo u AIIB, nalaze se Švedska, Izrael, Južnoafrička Republika, Azerbejdžan, Island, Portugal i Poljska, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva finansija.

Time je ukupan broj država osnivača AIIB-a porastao na 57, među kojima je četiri od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenin nacija, 14 od 28 zemalja EU i 21 članica iz 34-člane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

SAD i Japan nisu na listi članica banke AIIB, koja je na izvjestan način donijela diplomatsku pobjedu Kini, pošto su bliski saveznici SAD poput Britanije, Francuske, Njemačke i Australije, odlučili da se priključe azijskoj banci uprkos apelima Vašingtona da to ne čine.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar. Osnivački kapital banke biće 100 milijardi dolara, a početni akcionarski kapital 50 milijardi dolara.

Kina odbila članstvo Tajvana u AIIB zbog imena

Kineska vlada je saopštila da Tajvan neće biti članica AIIB, ali da će mu poželjeti dobrodošlicu u budućnosti pod uslovom da promijeni ime, javlja britanski javni servis BBC.

Zvanični Peking smatra Tajvan delom kineske teritorije, protivi se međunarodnom priznanju nezavisnosti ostrva i često koči njegovo učešće u globalnim sporazumima.

Tajvan se odvojio od Kine 1949, po okončanju Kineskog građanskog rata, i sada želi da se kao nezavisna država priključi AIIB-u, prenosi agencija Frans pres.

Tajvan je nedavno saopštio da će aplicirati za članstvo u AIIB, ali je iz Pekinga poručeno da mu članstvo neće biti dozvoljeno zbog politike „Jedna Kina“, prema kojoj se Tajvan smatra dijelom kineske teritorije.

Portparol kancelarije kineske vlade za pitanja Tajvana, Mao Sjaoguang, potvrdio je da Tajvan neće postati članica nove banke, uz poruku da je ta institucija otvorena da u budućnosti pozdravi priključivanje Tajvana, ali pod drugačijim imenom.

Sa druge strane, tajvanska vlada navodi da neće aplicirati za poziciju obične članice u banci, pošto joj je odbijeno da postane država-osnivač banke, kao i da ne odustaje od svog imena „Kineski Tajpej“, pod kojim je priznaje Međunarodni olimpijski komitet.

Kineska privreda posustala u prvom kvartalu

Rast kineske privrede u prvom kvartalu tekuće godine iznosio je 7,0 odsto međugodišnje, što predstavlja najslabiji rezultat za posljednjih šest godina, pokazuju podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Ovaj rezultat, koji je u skladu s očekivanjima analitičara, dodatno će pojačati pritisak u pogledu neophodnosti donošenja novih mjera podrške privredi, prenosi Reuters.

U četvrtom tromjesečju 2014. bruto društveni proizvod (BDP) Kine porastao je na godišnjem nivou 7,3 odsto, dok je u odnosu na treći kvartal povećan 1,5 odsto.

Kineska privreda je u prvom tromjesečju 2015. porasla 1,3 odst u poređenju sa posljednjim kvartalom prošle godine.

Što se tiče industrijske proizvodnje, ona je u periodu januar-mart bila veća 5,6 odsto, dok su analitičari računali s rastom od 6,9 odsto. To je takođe najslabija stopa rasta od početka finansijske krize, 2008. godine.

Investicije u osnovni kapital zabilježile su rast od 13,5 odsto u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal lani, i to je najgori rezultat od početka 2000. godine.

Razočaravajući je i podatak kada je riječ o investicijama u nekretnine, koje su u posmatranom kvartalu porasle 8,5 odsto (iako su u prva dva mjeseca ove godine skočile 10,4 odsto), što je najslabija stopa rasta za posljednjih pet godina.

Kako se navodi, Kina se već više mjeseci suočava s pojačanim deflatornim pritiscima usljed poteškoća na tržištu nekretnina i slabe tražnje, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. (Agencije)