ZAGREB – Hrvatska industrijska proizvodnja zabilježila je u martu godišnji rast od 3,5 odsto, a u odnosu na februar, prema desezoniranim podacima, porasla je za 2,5 procenata, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Martovski rezultati su uveliko ublažili negativan efekat godišnjeg pada ukupne industrijske proizvodnje zabilježene u prvom mjesecu ove godine, prenosi Tportal.

Kumulativno, za prva tri mjeseca 2015. ukupna industrijska proizvodnja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila rast od 0,3 odsto u odnosu na prvo tromjesečje 2014. godine.

Taj pozitivan saldo postignut je zahvaljujući sektoru rudarstva i vađenja kamena, kao i segmentu snabdijevanje električnom energijom koji su u prvom kvartalu porasli 3,8 odsto, odnosno 2,5 odsto, respektivno dok je prerađivačka industrija zabilježila neznatan godišnji pad od 0,1 odsto.

U martu, posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, godišnji i mjesečni rast predvođen je većim obimom proizvodnje u energiji i to 11,1 odsto na godišnjem i 6,4 odsto na mjesečnom nivou.

Prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80 odsto ukupnog obima industrijske proizvodnje porasla je u odnosu na mart 2014. za 2,9 odsto. Godišnji rast zabilježili su i sektor rudarstva i vađenja za 4,1 odsto i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 7,7 odsto.

U Hrvatskoj je u martu ove godine bilo 1.301.176 zaposlenih, što je za 5.508 osoba ili 0,4 odsto više nego u februaru, pokazuju privremeni podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Kako piše „Poslovni dnevnik“ mart je tako prvi mjesec u kom je poslije sedam mjeseci konstantnog pada zabilježen rast broja zaposlenih na mjesečno nivou.

Po privremenim podacima za mart ove godine, u pravnim licima bilo je 1.095.401 zaposlenih, što je 3.577 osoba ili 0,3 odsto više nego u februaru.

Među zanatlijama i slobodnim profesijama, prema podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje (HZMO), krajem mart bilo je 184.328 zaposlenih, što je 2.105 osoba ili 1,2 posto više nego u prethodnom mjesecu.

Podaci preuzeti od HZMO-a, pokazuju i da je krajem trećeg mjeseca ove godine bilo 21.447 zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, što je 0,8 odsto manje nego mjesec dana ranije.

Po podacima preuzetim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem marta u evidenciji je bilo 319.211 nezaposlenih, što je na mjesečnom nivo pad od 3,2 odsto, pa je i stopa registrovane nezaposlenosti pala sa 20,3 odsto u februaru na 19,7 odsto u martu ove godine.

Podaci za pravna lica dostupni su i na godišnjem nivou, a pokazuju da je u martu ove godine u tim firmama bilo ukupno 1,3 odsto manje zaposlenih nego u martu prošle godine.

Po djelatnostima, najveći procentualni pad broja zaposlenih na godišnjem nivou bilježi se u poslovanju nekretninama i to 16 odsto, zatim u rudarstvu i vađenju rude 8,6 odsto i poljoprivredi i šumarstvu za 5,3 odsto.

Samo u tri djelatnosti je zabilježen porast broja zaposlenih na godišnjem nivou. To su obrazovanje sa povećanjem od 1,0 odsto, zatim administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 3,3 odsto i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane 4,7 odsto. (Agencije)