Njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo u drugom kvartalu za Srbiju prognozira nulti privredni rast, što je, uz 0,4 odsto rasta privrede u Hrvatskoj, najniža stopa među 35 zemalja Evrope, izuzimajući Kipar, gdje se očekuje negativan privredni rast od 0,2 odsto.

U Srbiji je ekonomska situacija lošija nego u januaru, kada je izrađena prethodna prognoza, i ocjenjena je kao nepovoljna, ali se u narednih šest mjeseci očekuju pozitivne promjene, navodi se u izvještaju objavljenom na sajtu instituta.

Institut prognozira da će inflacija u Srbiji ove godine iznositi pet odsto, što je, uz Albaniju (2,3 odsto), najviša stopa u regionu, dok se najniža, od 0,4 odsto, očekuje u Bosni i Hercegovini.

Indeks svjetske ekonomske klime, kog izračunava Ifo, porastao je u drugom kvartalu na 99,5 sa 95,9 poena iz prethodnog tromjesečja. U drugom kvartalu poboljšane su i procjena trenutne ekonomske situacije i prognoza za narednih šest mjeseci,

Stručnjaci instituta za ovu godinu prognoziraju svjetski privredni rast od 2,3 odsto, navodeći da je ekonomska klima u Evropi značajno napredovala, prije svega u centralnom i istočnom dijelu kontinenta, gdje se klima oporavila, dostigavši 53,8 poena, što je, međutim, dosta ispod dugoročnog prosjeka od 88,1 poen.

Ifo u Evropi ove godine očekuje ubrzanje privrednog rasta na 1,7 odsto, a u SAD na 2,7 odsto. Sa druge strane, stope rasta koje se očekuju u Latinskoj Americi (1,3 odsto) i Aziji (3,6 odsto) niže su od prošlogodišnjih, dok se za Rusiju i Ukrajinu predviđa duboka recesija.

Svjetska ekonomija ostvariće korist od niskih cijena nafte i ekspanzivne monetarne politike u većem dijelu svijeta (Evropi, Japanu i privredama u razvoju). Na privredni rast u Evropi utiče deprecijacija evra u odnosu na dolar, što jača cjenovnu konkurentnost i podstiče izvoz, navodi Ifo.

Deficit Srbije će 2015. biti manji za pola milijarde evra

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da očekuje da će deficit budžeta na kraju godine biti za 60 milijardi dinara manji od planiranog, odnosno da će iznositi 130 milijardi dinara.

Vujović je, na konferenciji „Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces EU integracija: Koja je uloga centralnih banaka?“, rekao da će takvim rezultatima najviše doprinijeti bolji prihodi i uštede na osnovu čega očekuje pola milijarde evra manji deficit.

Ministar finansija je podsjetio da je prošle godine u junu, kada je preuzeo funkciju, deficit iznosio 8,8 odsto BDP-a, a do decembra je već pao na 6,6 odsto BDP-a.

„U prva tri mjeseca ove godine deficit je iznosio 21,1 milijardu dinara, što je tek dva odsto BDP-a, a taj udio je do kraja aprila pao na 1,7 odsto“, rekao je Vujović.

On očekuje da će do kraja maja, umjesto planiranih 90 milijardi, deficit budžeta iznositi 30 milijardi dinara.

„To je dvije trećine nivoa deficita koji predviđa Mastriht. Po deficitu, Srbija je sa pretposljednjeg mjesta došla među lidere u Evropi”, rekao je Vujović. (Agencije)