BANJALUKA – Uprava najveće govedarske farme u RS, "Farmlanda" iz Nove Topole, tvrdi da ovo preduzeće neće otići u stečaj, jer smatraju da su neosnovana potraživanja Tvornice stočne hrane, koja se već nalazi u stečaju.

Podsjećamo da je Tvornica stočne hrane Nova Topola – u stečaju, Okružnom privrednom sudu u Banjaluci predložila pokretanje prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u preduzeću "Farmland". Za privremenog stečajnog upravnika izabran je Savo Ševaljević, iz Banjaluke.

Kao razlog za taj prijedlog naveli su da im "Farmland" duguje 695.827 maraka po osnovu solidarne odgovornosti za obaveze prema povjeriocima PIK "Mladen Stojanović" Nova Topola, iz kojeg se izdvojio "Farmland", te da to ne mogu naplatiti zbog platežne nesposobnosti "Farmlanda", pišu "Nezavisne novine".

Međutim, u svom izvještaju sačinjenom na osnovu nalaza ovlaštenog vještaka i konsultacija s odgovornim radnicima "Farmlanda", a koji je u posjedu "Nezavisnih", Ševaljević je konstatovao da prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nije osnovan. Kao potvrda te konstatacije navedeno je da Tvornica stočne hrane kao predlagač nije usaglasila svoje potraživanja sa stečajnim dužnikom, tako da dug u iznosu od 695.827 KM nije evidentiran u knjigama stečajnog dužnika, jer predlagač nije dokazao osnovanost potraživanja, tako da pitanje navedenog duga nije administrativno niti pravno regulisano.

Pored toga, provjerama u "Farmlandu" konstatovano je i da na osnovu bilansa stanja i uspjeha, firma nije insolventna, te da je žiro račun "Farmlanda" prohodan, odnosno nije u blokadi.

"Predlagač nema pravo da se poziva na prijeteću platežnu nesposobnost, jer je takva procjena u nadležnosti zakonskog zastupnika stečajnog dužnika, a ne povjerilaca", navedeno je u izvještaju, koji je za Sud pripremio Ševaljević. On je, imajući sve to u vidu, predložio da Okružni privredni sud u Banjaluci donese rješenje kojim se zahtjev Tvornice stočne hrane Nova Topola – u stečaju, odbija u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku. Ipak, o svemu ovome u narenom periodu konačnu odluku donijeće sud.

Predrag Zgonjanin, član Upravnog odbora "Farmlanda", rekao je da su u pitanju stari dugovi bivšeg PIK "Mladen Stojanović" iz Nove Topole, koji se pripisuju "Farmlandu".

"Prema ugovoru o kupovini državnog kapitala vlasnik 'Farmlanda' je trebalo da plati 2,7 miliona, a do sada je platio 9,7 miliona KM kolaterala zahvaljujući solidarnom učinku firmi koje su otišle u stečaj, a to su govedarska, svinjarska farma, farma peradi, ratarstvo. Znači, sav kolateral koji je neko iz onoga doba napravio farmi, a koji njemu niko nije upisao niti rekao", rekao je Zgonjanin. On je dodao da kada god treba nešto platiti "Farmland", plaća.

On je pojasnio je da "Farmland" trenutno ima oko 2.300 grla, jer je nedavno nabavljano 570 grla, a kada je kupljena imala je oko 400 krava. Zgonjanin je naveo da "Farmland" neće otići u stečaj i dodao da su već pokrenuti određeni postupci koji će to morati na neki način zaustaviti.

"Na kraju krajeva, nećemo otići s 'Farmlanda' na takav način, da nas neko izbaci, jer nam je to život, a oni koji se s tim igraju neka se prestanu s tim igrati", poručio je Zgonjanin.

Inače, "Farmland" je osnovan kao državno preduzeće, kao dio preduzeća PIK "Mladen Stojanović" Nova Topola, ali 2003. godine dolazi do statusne promjene – podjele PIK-a, čime nastaju četiri nova preduzeća kao njegovi pravni sljedbenici, a jedno od njih je i preduzeće Govedarska farma Nova Topola, danas "Farmland".

Krajem januara 2005. godine registrovana je prodaja preostalog dijela državnog kapitala, promijenjen je naziv firme, usklađena je djelatnost i promjena lica ovlaštenog za zastupanje, te od tada preduzeće posluje pod nazivom "Farmland" Nova Topola. Većinski vlasnici "Farmlanda" su "FL grupa" Nova Topola i "Farmland LLC", sa oko 80 odsto učešća u strukturi vlasništva. Treba reći i da je "Farmland" jedan od većih klijenata Investiciono-razvojne banke RS, pa je tako samo kroz dva kredita iz Fonda za razvoj i zapošljavanje povukao 18 miliona maraka kreditnih sredstava.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt s Milovanom Dragićem, stečajnim upranikom Tvornice stočne hrane, koja je podnijela zahtjev za stečaj.