BEOGRAD – Predsednik Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer izjavio je da je ta finansijska institucija spremna da proširi saradnju u Srbiji, ukoliko naša zemlja obezbedi ekonomski održive i sprovodljive projekte.

"Ako se ispune kriterijumi u vezi brojnih faktora, od socijalnih pitanja do ekoloških standarda, postoji mogućnost za proširenje saradnje sa Srbijom", najavio je Hojer za Tanjug.

"Mi smo u Srbiji veoma aktivni i spremni smo da proširimo naše delovanje", istakao je on za Tanjug.

Da li je Srbija spremna?

Premijer Aleksandar Vučić više puta je u stručnoj i najširoj javnosti "kandidaovao" to pitanje kao jedno od važnih u sklopu ukupnog podizanja kapaciteta srpske privrede.

On je u nedavnom intervjuu za B92 rekao da je nezadovoljan činjenicom da država ne može da potroši novac koji već ima za kapitalne investicije, jer nema projekata.

"Najveća boljka Srbije je ne samo nedovoljno novca i učešća bankarskog sektora u finansiranju, već i nedostatak ideja i preduzetničkog duha u Srbiji", ukazao je premijer još proletos, na Kopaonik Biznis forumu.

Ta "boljka" mogla bi da onemogući korišćenje sredstava po osnovu plana predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera za ponovno oživljavanje evropske privrede.

Predsednik Evropske investicione banke je na nedavnom samitu biznis lidera regiona u Portorožu detaljnije govorio o mogućim efektima Junkerovog plana po zapadni Balkan.

Zemlje Zapadnog Balkana koje nisu clanice Evropske unije (EU) mogu biti ukljucene u plan predsednika Evropske komisije, potvrdio je Hojer.

"Junkerov plan koji predviđa investiciju od 315 milijardi evra i kreiranje 1,3 miliona novih radnih mesta mogao bi da preokrene kurs krize u Evropi, budući da je od početka globalne ekonomske krize nivo investicija u EU opao za 20 posto", naveo je Hojer. Plan, kako je objasnio, podrazumrva da se budžetski novac za projekte koristi kao garancija, a da privatni investitori daju svoj doprinos.

"Junkerov plan ima za cilj da zatvori dve velike rupe, investicionu, ali i rupu u oblasti inovacija" kaže predsednik EIB.

Hojer je kazao da plan predviđa i podršku prekogranicnih projekata.

Novi investicioni plan za Evropu, koji uz ulaganje 315 milijardi evra treba da poveća privredni rast u EU i donese novo zapošljavanje, mogao bi imati pozitivne posledice i na zemlje u okruženju Unije, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost Jirki Katainen.

Katainen, koji je zadužen za implementaciju Junkerovog plana, naveo je za majski broj magazina CorD da je njime predvideno pokretanje novog fonda za strateška ulaganja iz kojeg će se u naredne tri godine investirati u sektorima infrastrukture, energetike, obrazovanja, inovacija, ali i malih i srednjih preduzeća.

Patrone: Bez većeg kreditiranja privrede nema rasta

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone izjavio je da privrednog rasta nema bez većeg kreditiranja privrede, ali i investicija u infrastrukturu.

Patrone je na 15. Ekonomskom samitu Srbije rekao da je neophodno riješiti niz problema u bankarskom sektoru kako bi se pokrenuo privredni rast, a jedan od najvećih problema su nenaplativa potraživanja.

Niske kapitalne investicije, prema njegovim riječima, jedan su od velikih problema jer Srbija ima ozbiljan infrastrukturni jaz koji mora da se premosti.

„Nisam zagovornik ideje da zbog fiskalne konsolidacije, kapitalne investicije treba da se odlože. Investicije su osnov za rast“, rekao je direktor EBRD u Srbiji.

Patrone je ukazao da u Srbiji ne postoje ni ozbiljne investicije kroz javno-privatno partnerstvo, što je takođe jedan od preduslova za privlačenje ulagača.

Ljudski resursi su, istakao je Patrone, velika konkurentna prednost Srbije u odnosu na susjedne zemlje, kao i cijena radne snage koja je niža nego u regionu.