BEOGRAD – Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u postupku prodaje kapitala "Telekoma Srbija".

Analitičari kažu da u raspisima tendera ovakve vrste postoji mogućnost za zloupotrebu. Zagovornici prodaje skreću pažnju da se time izbegavaju kapitalni gubici, kao kod drugih velikih kompanija.

Trenutno, najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač, Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

Zlatna koka srpske privrede Telekom Srbija, ponovo u potrazi za kupcima. Vlada Srbije odlučila je da deo ovog preduzeća stavi na tender. Predsednik Tomislav Nikolić smatra da firmu takve vrednosti ne treba prodavati; njenu pravu vrednost, kako je rekao, utvrdiće revizorska kuća.

Uslovi za učešće u privatizaciji Telekoma

1. Da je zainteresovani bio pružalac usluga mobilne telefonije u protekle tri godine i da je u tom periodu imao prihode od telekomunikacionih usluga veće od 500 miliona evra.

2. Da je zainteresovani u proteklih deset godina prikupili sredstva, u iznosu većem od 500 miliona evra ili da je vrednost imovine kojom upravlja na kraju 2014. godine iznosila najmanje dve milijarde evra.

Analitičari kažu da u raspisima tendera ovakve vrste postoji mogućnost za zloupotrebu, pošto, kako navode, Telekom je u poslednje tri godine ostvario profit veći od 500 miliona evra, što znači ga ne može kupiti neko ko nema toliki prihod.

Dok su neki za prodaju, ima i onih koji mise suprotno: „Osim državnog monopola jedini gori je privatni monopol, dakle mi ne smemo da dozvolimo da se jedna firma koja u svojim rukama drži monopol na fiksnu i dominanatan položaj na mobilnoj telefoniji dođe u privatne ruke“, smatra ekonomista Mahmud Bušatlija.

Zagovornici prodaje tvrde da bi ona sprečila da Telekom doživi sudbinu preduzeća kao što su Galenika i Dunav osiguranje koja su imala velike kapitalne gubitke.

„Kod nas postoje problemi da nam se skoro svake godine pojavi neko državno preduzeće koje bankrotira i onda država mora da ga spasava i potrošimo stotine miliona evra na to. Dakle ako preduzeće prodate onda takav scenario, posebno za preduzeće koje ima šansu da preživi koji bi kupio neki kupac koji je zaista i u svetskim okvirima referentan vi izbegavate takav scenario“, objašnjava ekonomista Goran Nikolić.

Ko je zainteresovan za kupovinu udela u Telekomu Srbija znaše se najkasnije do 2. avgusta kada ističe rok za podnošenje ponuda za učešće u privatizaciji tog preduzeća.

Broker Nenad Gujaničić kaže da je Srbija do sada pokušavala da pronađe strateškog partnera za Telekom Srbiju , a s obzirom da su investicioni fondovi veoma jaki investitori u posljednje vrijeme, očigledno je cilj da se maksimizira cijena prodaje.

On je naglasio da će se na prodaji Telekoma svakako zaraditi, ali ističe da su pretjerana očekivanja da će cijena biti mnogo veća nego prošlog puta kada je raspisan tender.

„Najpre treba sprovesti korporativizaciju Telekoma, što ne znači ovo što se sada dešava. To znači da bi kompanija trebalo da bude kotirana na berzi, da transparentno posluje, da bude pod lupom investicione javnosti i samim tim bi i rezultati poslovanja bili bolji”, ističe Gujaničić.

Kako kaže, nakon tog procesa bi svi vlasnici akcija mogli da odluče šta bi trebalo dalje činiti.

Kada je reč o tajmingu za prodaju, u smislu cijene, tajming je bio najbolji prije svjetske ekonomske krize, kaže Gujaničić i ističe da bi sada Srbija privatizaciju trebala da iskoristi kao dobar koncept za korporativizaciju svih ostalih javnih preduzeća kako bi bila uspješnija. (N1/Dnevnik)